Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Vazba, nebo propuštění? Jihoafrický soud rozhodne o Krejčířovi

Radovan Krejčíř s pasem zavraždeného kamaráda
 (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, geo - 
1. prosince 2013
09:17

Radovan Krejčíř by měl v pondělí znovu stanout před jihoafrickým soudem. Ten bude rozhodovat, zda bude český podnikatel umístěn do vazby, nebo mu bude umožněno propuštění na kauci. Krejčíř je podezřelý z únosu a pokusu o vraždu a byl zatčen minulý týden. 

Podle policie se Krejčíř s několika společníky dopustil obou činů letos v červnu. Český podnikatel už kvůli případu stanul před soudem na počátku tohoto týdne, soudce ale tehdy projednávání případu odložil kvůli obavám o Krejčířovo zdraví. Podnikatelův lékař uvedl, že Krejčířovi hrozí selhání ledvin i další zdravotní problémy. Uprchlý Čech je od té doby v nemocnici.
    

Společně s Krejčířem stane před soudem Jihoafričan Desai Luphondo, který byl zatčen ve stejný den jako český podnikatel. Ve stejném případu jsou obviněni také dva příslušníci speciální policejní jednotky pro boj s organizovaným zločinem Hawks (Jestřábi) Samuel Maropeng a Jeff Nthoroane. Zadrženi byli v úterý a podle policie byli oba na Krejčířově výplatní listině. Údajně pro Čecha pracovali jako informátoři, vymahači a nájemní zabijáci.

Policie se bojí útěku

Policie se bude snažit zabránit tomu, aby se Krejčíř dostal na kauci na svobodu. Krejčířovo zatčení je podle policie v národním zájmu JAR a představuje velký průlom ve vyšetřování podezření, která se kolem uprchlého Čecha vynořují.
 

Manželka v Argentině

 Jihoafrická média také spekulují, že v případě propuštění na kauci by Krejčíř mohl utéct ze země. Soukromý vyšetřovatel Paul O'Sullivan tvrdí, že podnikatel už poslal svou manželku a děti do Argentiny a sám se tam před svým zatčením prý také chystal odletět. Krejčířovi právníci ale toto tvrzení odmítají, podle nich je Krejčířova rodina na dovolené na Mauriciu.
    

Krejčíř žije v JAR od roku 2007 a jihoafrická média jeho tamní působení spojují s řadou trestných činů, soud mu ale žádný z nich neprokázal. České policii Krejčíř unikl v roce 2005 během domovní prohlídky ve své vile a dva roky žil na Seychelách. Od jeho příletu do JAR usiluje Praha o jeho vydání, zatím ale marně. V Česku byl Krejčíř pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.