Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

U soudů v JAR se objevili dva údajní spojenci Radovana Krejčíře

Údajní spojenci Krejčíře stanuli u soudů. On zatím zůstává ve vazbě.
Údajní spojenci Krejčíře stanuli u soudů. On zatím zůstává ve vazbě.  (Autor: EPA)
Autor: shp - 
16. ledna 2014
07:35

Že by se konečně stahovala smyčka kolem Krejčířových kamarádíčku? U dvou různých jihoafrických soudů se objevili dva muži ze čtveřice zatčené v souvislosti s údajnou přípravou vražd dvou vyšetřovatelů kauz českého podnikatele Radovana Krejčíře v JAR. Informovaly o tom dnes bez podrobností o průběhu stání jihoafrické servery.

Jeden z obžalovaných, Siboniso Miya, předstoupil před magistrátní soud v Palm Ridge na jižním předměstí Johannesburgu a 24. ledna se má znovu objevit před stejným soudem, už společně s Krejčířem a další trojicí osob spoluobviněných v případu únosu a pokusu o vraždu.

Miya, který byl zadržen před týdnem ve čtvrtek, je podezřelý z únosu a z pokusu o vraždu bratra drogového dealera, tedy ve stejném případu, kvůli kterému je Krejčíř ve vazbě. Kromě toho figuruje mezi osobami podezřelými z pokusu o likvidaci vyšetřovatelů Krejčířových aktivit.

Dalšími spoluobviněnými v prvním případu jsou podnikatel Desai Luphondo a dva členové speciální policejní jednotky Hawks (Jestřábi) Samuel Maropeng a Jeff Nthoroane. Tato trojice byla stejně jako Krejčíř zatčena už loni v listopadu.

Podle vyšetřovatelů stojí Krejčíř a jeho pomocníci za únosem a mučením bratra muže, který údajně pro českého podnikatele pracoval jako drogový kurýr. Do Austrálie měl pašerák dopravit 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (48 milionů Kč), ale zmizel i s drogami. Český podnikatel ho prý chtěl přes bratra vypátrat. Krejčíř všechna obvinění odmítá.

Před magistrátním soudem v Johannesburgu se dnes objevil také Owen Sorero, který mimo jiné společně s Miyou figuruje v kauze údajného plánování vražd vyšetřovatelů. Dnes byl ale Sorero před soud předveden kvůli obvinění v devíti případech krádeže automobilů.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jižní Africe, kde ho média spojují s řadou zločinů, požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi