Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Válka v České televizi: 23 redaktorů mluví o cenzuře, 61 je proti

Zatímco skupina Daniely Drtinové vedení televize kritizuje, Václav Moravec je v opačném táboře
Zatímco skupina Daniely Drtinové vedení televize kritizuje, Václav Moravec je v opačném táboře  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, ljš - 
31. října 2013
19:11

Redakce zpravodajství České televize je totálně rozštěpená! Poté, co si tábor kolem Daniely Drtinové stěžoval na cenzuru ve prospěch prezidenta Miloše Zemana, vytáhlo do boje dalších 61 redaktorů včele s Václavem Moravcem, kteří se za šéfa zpravodajství Zdeňka Šámala postavili. Kdo má pravdu?

Redaktoři a další zaměstnanci České televize se přou o to, zda jejich vedení zasahuje do podoby zpravodajství. Třiadvacet zaměstnanců kanálu ČT24 zaslalo dopis s kritikou údajných zásahů do zpravodajství Radě České televize, podepsali ho i moderátorka Daniela Drtinová a zástupce šéfredaktora zpravodajství Adam Komers. Šest desítek redaktorů ČT ale kritiku svých kolegů odmítá a za vedení se staví.

Podle prvního dokumentu šéfredaktor redakce zpravodajství Petr Mrzena zasahoval do zpravodajství televize ve prospěch prezidenta Miloše Zemana i jeho spřízněné strany SPOZ. Vedení televize chce stížnost nechat posoudit nezávislým auditorem.

Moravec a spol.

"Odmítáme, že bychom byli v období před parlamentními volbami i během nich vystaveni jakémukoli tlaku či ovlivňování reportáží. Naopak byl každý den kladen důraz na maximální objektivitu," napsalo dnes 61 redaktorů zpravodajství ČT v dopise generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi.

Zatímco ze skupiny kritiků uvedla své jméno jen Daniela Drtinová a zástupce šéfredaktora zpravodajství Adam Komers, protože ostatní se obávali pomsty, seznam jejich odpůrců zveřejnila sama televize. Mluvčí televize Alžběta Plívová sice záhy médiím zaslala omluvný e-mail žádající o to, aby jména redaktorů, mezi nimiž je například Václav Morace, nebo zahraniční zpravodajové Miroslav Karas, Jakub Szántó, Tomáš Etzler nebo Petr Zavadil, zůstala v utajení, mezi tím už se však dopis začal šířit na sociálních sítích.

japos22 ( 2. listopadu 2013 10:42 )

No když sleduji Moravce, nevypadá jako pod nátlakem a cenzurou - někdy je krutě drzý a neobjektivní

e.44 ( 2. listopadu 2013 02:40 )

Nemusíš tu stále dokola dokazovat, že o tom víš prd Sice tyto pořady pravidelně nesleduji ale pár jsem jich viděla a i mě bylo vždycky jasné, ještě dřív než ho Drtinová přerušila, že dotyčný politik chce něco okecat, zakecat, jen ne přímo odpovědět na danou otázku. Stačí se v daném tématu trochu orientovat.... To tvoje "A není pravda, že moderátor musí takového člověka usměrnit. Takový člověk se zesměšní sám,..." je další blbost na entou Každý pořad má určitou stopáž, která se nesmí překročit a právě na moderátorovi je aby v daném čase dostal z dotyčného co nejvíce odpovědí na položené otázky a nenechal ho celý pořad vykecávat se mimo téma.

lukreciaborgia ( 2. listopadu 2013 00:33 )

luder-já si taky myslím,že tu novinářskou a TV lůzu má Zeman v zadní části těla.

lukreciaborgia ( 2. listopadu 2013 00:28 )

wimr-souhlas.Akorát ten vietnamský mandarín Veselovský chce uplatňovat jinou taktiku a začal "nechápat"On nic nechápe,nechápe a opět se omlouvá a zase nechápe.Já si v duchu říkám že je pod vlivem,ale je to taktika hodná pitomce a ostudy,nikoliv moderátora.

lukreciaborgia ( 2. listopadu 2013 00:23 )

e.44-Proboha jak se to má poznat z první věty,když ji nesmí dokončit,protože už mu klade další zmateční dotaz???U tupé dýmovnice Drtinové nemá levicový politik šanci dokončit větu.Já se divím,že tam k ni někdo ještě jde.Dopadne jak bavič Kraus,kdy má problém dostat někoho k sobě,tak už bere i rodinné příslušníky.A není pravda,že moderátor musí takového člověka usměrnit.Takový člověk se zesměšní sám,když mu dá moderátor otázku o koze a on odpovídá o voze.Na to nepotřebují dýmovnici Drtinovou,ale udělám si obrázek sama.Já sama se na ni nějakou dobu nedívám,protože z ní vyzařuje i taková negativní energie.

Zobrazit celou diskusi