Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Masakr v obchoďáku: Čech o vlásek unikl smrti! Teroristé chtějí v Keni postřílet i rukojmí

Autor: simao, ČTK - 
23. září 2013
10:13

Půl hodiny před masakrem v obchodním domě tam seděl v poklidu s přáteli na kávě. Nedlouho poté, co Čech, žijící v keňském Nairobi, odešel, došlo k děsivému vraždění. Islamisté postříleli ty, co neznali jméno Mohamedovy matky. Děti nevyjímaje.

Ještě v pondělí ráno se v keňském luxusním obchodním centru v Nairobi ozývala střelba. Budovu ve čtvrti Westland přitom ozbrojení islamisté z radikálního hnutí Šabáb obsadili v sobotu. A popravili desítky lidí. Na bezbranné zákazníky zaútočili s granáty v rukou a kalašnikovy. "Pálili úplně bez rozmyslu, zabili spoustu lidí," vzpomíná jeden z těch, co přežili. Věk útočníků se přitom odhaduje na 20 - 27 let...

Kdo neznal jméno Mohamedovy matky, zemřel!

Další svědek Joshua Hakim dodal: "Za mnou byl jeden Ind a oni se zeptali: Jak se jmenovala Mohamedova matka? Když nedokázal odpovědět, zastřelili ho."  Správná odpověď byla Amina... Běsnění členů somálské islamistické teroristické milice Šabáb, která se k útoku přihlásila, nepřežilo nejméně 68 lidí. Další se stali rukojmími ozbrojenců, kteří v Keni zaútočili údajně kvůli angažovanosti keňských vojáků v jižním Somálsku.

Teroristé hrozí zabitím rukojmích

Šabáb ještě v roce 2011 ovládal 80 procent somálského území včetně metropole Mogadiša, jenže postupně byl vojsky Africké unie a Keni vytlačen. Dokud se však prý tyhle jednotky nestáhnou, budou útoky na keňské civilisty pokračovat. "Udeříme na ně, kdekoli budeme moct," uvedl jeden z radikálů pro agenturu DPA. Drama však nekončí, teroristé hrozí zabitím desítek zajatců. "Dovolujeme mudžáhidům (svatým bojovníkům) v budově, aby zasáhli proti zajatcům," vzkázal islamistům podle AFP mluvčí Šabábu šajch Ali Mohamud Rage... Šabáb pak rovněž varoval západní státy, že pokud nepřestanou podporovat vládu v Nairobi, mohli by se stát terči atentátů i jejich občané žijící v Keni.

Jakub o místě teroru: Logický cíl, o víkendu je tam vždy plno...

Již při sobotním útoku přišla o život řada cizinců: přinejmenším tři Britové, dva Francouzi, dva Kanaďané, dva Indové a rovněž po jednom občanovi Nizozemska, Číny, Peru, Austrálie a Jihoafrické republiky. A v ohrožení byl i český občan Jakub Zahradníček, který v Keni žije.

"Westgate je hrozně populární místo. Chodí tam všichni, celá komunita cizinců i Keňané. O víkendu je tu vždy plno a v čase oběda zvlášť. Jasný, prvořadý cíl. Už dlouho se tady o tom mluvilo," uvedl pro MF Dnes. V obchoďáku byl jen půl hodiny před masakrem, s kamarády na kávě... "I kdyby ochranka měla zbraně, tomuhle by stejně nezabránila. Vtrhlo tam nějakých dvacet plně ozbrojených teroristů... Tomu se v podstatě nedá vzdorovat," dodal Tomáš Moule, dalších Čech, žijící v Nairobi.

Vraždění má děsivý rozměr i proto, že v obchoďáku Westgate zrovna probíhal dětský den. A natáčela se zde epizoda kuchařské show MasterChef Junior. Jenže natáčení přerušily výbuchy a střelba z kulometů. Zatímco některým lidem se podařilo utéct, desítky z nich vběhly v panice přímo do mušky teroristů...

hiawatha ( 23. září 2013 19:13 )

V diskusich Blesku se pravidelne navazeji do Americanu. Podle nich Americani jsou vinni z jakehokoliv terorismu, cokoliv se tam stane se hned porovnava s CR. Podle nasich omezenych lidicek, kteri nevidi dal nez na prah jejich bytu, jsou Americani jen odpad. Ja uz si zvykl a uz sem ani nepisu, protoze je mi z techto zabednencu s klapkami na ocich spatne. Vysvetlovat tu nekterym omezencum, ze obycejny upracovany Amik nema na rozhodnuti vlady a potazmo presidenta absolutne zadny vliv, je zbytecne. Jsou jako zaseknuta gramofonova deska. Ja uz to vzdal. Jakto, ze maji Cesi takovy bor.del doma, kdyz jsou tak chytri, ze? Podivejte se na ceskeho presidenta - ozrala a gumak s jedinym zajmem - nacpat si pupek a ozrat se. Pritom jeste vyudit nejen svoje plice, ale i kazdeho, kdo je s nim v jedne mistnosti. Predchozi president - zlodej. Neni co dodat. Kalouskove, Necasove, Nagyove, Janouskove, Bemove atd. - politicka a mafianska spina. Pokud vim, tak kalasnikov rozhodne neni americke vyroby a jak pise hofihofi - naboje jsou i od nas. Jedine, co k tomu ja muzu rict, je, ze muslimove jsou pro svet tim nejvetsim zlem a nebezpecim. I ta otazka, kdo je Mohamedova matka, to potvrzuje. Nevis? Bum, jsi mrtvej. Nakonec aby clovek studoval koran uz jen proto, aby si zachranil zivot. Znasilnuji v podstate kazdeho cloveka, ktery ma jinou, nebo zadnou viru. Je to jejich cilem - ovladnout svet a rozsirit jejich viru po celem svete bez vyjimky. Chce se mi zvracet, kdyz pomyslim, ze si ti zmetci vybrali ke svemu utoku den, kdy bude v centru nejvic malych deti. Je mi jedno, jakou maji ty deti barvu kuze, jakym jazykem mluvi a ke komu se modli. Ale vlastnima rukama bych zabil toho, kdo jim ublizi. NIKDO na svete nema pravo sahnout na detsky zivot! NIKDO!

eccehomo ( 23. září 2013 16:47 )

gogo - proc se navazite do Americanu? Pokud je pravdou, ze tuhle akci vedla Britka, myslite si, ze si rekla o zbrane Obamovi? A myslim, ze teroristi zbrane kupuji od mezinarodnich obchodniku se zbranemi a ti jsou, vetsinou, zase Arabove. A mimochodem, predstavujete si pod pojmem "American" obycejneho cloveka, ktery ma hypoteku a auto na splatky? Tihle Americane ziji sve kazdodeni zivoty a nemaji zajem na teroristickych akcich a dodavani zbrani komukoliv. Bohuzel, maji stejny vliv na to co dela jejich vlada, jako vy mate vliv na tom, co dela Ceska vlada. Cili zadny.

jezibababa ( 23. září 2013 13:49 )

Neurážej prasata, jo??? Prase je milé a veskrze užitečné zvíře !!! O islámských fanaticích se to říci nedá ! Takže příště - žádná muslimská prasata !

nofar ( 23. září 2013 13:38 )

Presne tak. Na muslimska prasata, koho by to napadlo, plati jen a pouze praskovaci letadlooooooooooooooooooooooooooooooooooo.......................tak, cenzore, smaz muj prispevek za pouziti nekorektniho slova, jen do toho.

nofar ( 23. září 2013 13:37 )

Jojo, mila Jezibabo, zkusenosti s touto virou, nebo presneji s islamskym extremismem, mam vic, nez bych si prala.

Zobrazit celou diskusi