Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Masakr v Nairobi: Mrtvé děti, mohutná střelba, výbuchy granátů! Nejméně 30 obětí

Autor: ČTK - 
21. září 2013
21:19

Střelba, výbuchy granátů, obrovský masakr! V keňské metropoli Nairobi vystříleli maskovaní útočníci nejméně 30 lidí! Stále jsou obklíčeni v nákupním centru. Podle všeho jde o teroristický útok, k němuž se přihlásili radikální islamisté ze somálských milicí Šabáb.

První informace policie hovořily o tom, že incident začal pokusem o loupež v jednom z obchodů. Vláda však později nevyloučila, že šlo o teroristický útok a stejně to vidí i policie. "Styl útoku a způsob, jímž (útočníci) mluvili k obětem, jasně ukazuje, že se jedná o dobře připravený teroristický čin," citovala agentura AFP nejmenovaného představitele policie.

18 maskovaných útočníků

Podle policie vtrhlo do obchodního centra asi deset a podle jiných zdrojů až 18 maskovaných útočníků, kteří kolem sebe začali střílet z automatických zbraní a použili i granáty. Média informovala o silných explozích.

Děti v ohrožení

První policejní jednotky se na místo dostavily asi půl hodiny po začátku útoku. Podle svědků se v tu dobu snažilo útěkem z budovy, kde se zrovna konal i dětský den, zachránit několik desítek lidí.

Zásahové jednotky pak začaly centrum s více než osmi desítkami obchodů postupně prohledávat a jsou stále uvnitř budovy. Z místa údajně dál zaznívá střelba a situace je poměrně nepřehledná. Keňská vláda však ujistila, že má místo pod kontrolou.

Útočníci podle očitých svědků mají rukojmí. Řada lidí se nejspíš dál schovává uvnitř rozlehlé budovy.

Muslimové, odejděte

Jeden z lidí, který v obchodním centru v době útoku byl, řekl agentuře AP, že střelci nakupujícím oznámili, že budou zabíjet jen nemuslimy. "Ozbrojenci řekli muslimům, aby se sebrali a odešli. Jsou mimo ohrožení, terčem budou nemuslimové," uvedl Elijah Kamau.

mortis69 ( 22. září 2013 10:50 )

Stalin se bezohledně prohnal Evropou pod záminkou boje proti Měncům.Měl hájit svoje území a nesr.at se dál,jen proto,aby si pak dělal nároky na diktát ve střední Evropě.Spojenci by Hitlera dodělali sami a nenuseli jsme po válce trpět rudým terorem Mohli jsme spokojeně žít ve svobodný zemi a i dnešní politika by se ubírala zcela jiným směrem

mortis69 ( 22. září 2013 09:56 )

Ty už hul něco jinýho,nebo emigruj na Sibiř Přestaň osočovat slušnýho člověka a radši líbej Putinovu pr..l

scaramonte ( 22. září 2013 08:57 )

oprava: Tohle - pardon ...

scaramonte ( 22. září 2013 08:57 )

Velkej voml, vekej vomyl! Tohel žvaní Zeman, páč houno ví nebo dělá že houno ví! Impíci Hitlera "neangažovali" - abych použil výraz jednoho z nich, oceláře Thyssena z harzburský fronty proto, aby dělal "mír", ale právě proto, aby vedl agresívní válku proti SSSR! To že si nejdřív zajistí záda proti politicky nespolehlivým systémům jaké vládly ve Fracii a Velký Británii (Lidová fronta, Chamberlein), tak s tím se pouze přepočítali! Nic jim nebránilo předběhnout Ribbentropa v uzavření paktu s Molotovem, ale to radši spekulovali a lavírovali ve snaze se nesvazovat Hitlerovi ruce pro případný společný útok! Britsko-francouzský kontigenty byly už připravený ve finském Laponsku a na hranicích s Tureckem a Iránem! Ovšem Stalin brilantním paktem s Hitlerem jejich agresívní plán zhatil ...

scaramonte ( 22. září 2013 08:51 )

Z velké části se nejednalo o "vlastní" lidi, ale spíš o ty, co se tak jen tvářili. Třeba Horáková je dobrej příklad! Hubou samá "levice" a "socializující demokracie", ale v reálu válečné paličství v žoldu těch nejhanebnějších imperialistickýh agresorů z Washingtonu! Něco jako "huboutakysocialista" Holland ve Francii, v reálu válečný štváč a podporovatel agresívní černý loutky wallstreetských škrtičů národů Obámy z Bílý stodoly ...

Zobrazit celou diskusi