Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Monster-akce na moři: Vyzvednou vrak Costa Concordie a pošlou ho k břehu do šrotu!

Autor: sch, ČTK - 
14. září 2013
05:25

Obrovské nasazení ve dne, v noci, 100 potápěčů, 17 tisíc tun cementu, 474 techniků a dělníků, 114 tisíc tun železa. To jsou faktory, které vystihují monster-akci, na kterou se čeká více než rok a půl! V Itálii konečně z moře vytáhnou ztroskotanou výletní loď Costa Concordii.

Francesco Schettino je nejspíš nejznámějším kapitánem posledních dob. Nechvalně se proslavil svým manévrem loni v lednu, když chtěl blízko pobřeží zatroubit na turisty. Příliš to ale nevychytal, zavadil o skály a obrovskou loď potopil. Od té doby je na dně oceánu a čeká na vyproštění.

Původní plán zněl: rozebrat! Nakonec se ale rozhodlo, že vrak vyzvednou a dotáhnou ke břehu do šrotu. Ve dne a v noci, sedm dní v týnu pracuje 474 lidí na povrchu a 100 potápěčů pod vodou. Platforma, na které loď postaví do svislé polohy, spolykala 17 tisíc tun cementu.

Jak ji vyzvednou?

Vrak Costa Concordie vyzvednou speciální technikou. Pod lodí postavili speciální platformu, která zabrání dalšímu posouvání lodi dál do moře. Na jejím boku jsou už umístěné vodní nádrže, které pomůžou loď převážit na jednu stranu. Jakmile bude ve svislé poloze, technici připevní nádrže i na druhou stranu, vodu vypustí a tak nadzvednou loď nad hladinu. Pak může pokračovat k přístavu do šrotu.

 

Jak vyzvednou vrak lodi na hladinu? Jak vyzvednou vrak lodi na hladinu? | Infografika Blesk.cz/Blick.ch

Monster-akce začne v pondělí

"Pokud to povětrnostní podmínky dovolí, začne celá akce v pondělí v 6:00," řekl na tiskové konferenci Gabrielli. Náročný proces bude trvat asi deset až 12 hodin a pracovat na něm bude asi dvacítka lodí.

Váží stejně jako sto boeingů

Trup lodi se nyní naklání v úhlu 65 stupňů a váží 114.500 tun, tedy stejně jako stovka letadel typu Boeing 747. Úkolem záchranářů bude loď, zajištěnou pomocí systému podmořských plošin, narovnat. Není ale jasné, zda se to podaří: neví se totiž, v jakém stavu je potopená část plavidla a zda tlak při vyzvedávání vydrží.

Rok a půl od nehody

Výletní loď se 4200 lidmi na palubě se částečně potopila v noci 13. ledna 2012, zahynulo při tom 32 lidí. Vyprošťování plavidla trvá už přes rok, nyní se ale dostalo do konečné fáze, kdy by měla být loď vyzvednuta nad hladinu, aby mohla odplout do přístavu k sešrotování.

jardaj ( 16. září 2013 19:26 )

Chudák kapitán - Nechvalně se proslavil svým manévrem loni v lednu .... Od té doby je na dně oceánu a čeká na vyproštění

gogo ( 14. září 2013 12:41 )

Jsou to matláci ti Italové. Jak dlouho si již nedokáží s tím vrakem poradit. Stejně jako s jeho kapitánem..

jetstream ( 14. září 2013 10:27 )

ta infografika je spatne ocislovana

diskutujici ( 14. září 2013 08:19 )

On line kamera: http://www.giglionews.it/2010022440919/webcam/isola-del-giglio/webcam-giglio-porto-panorami ca.html

Zobrazit celou diskusi