Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za potopení Concordie vězení: Pět zaměstnanců bylo odsouzeno za zabití z nedbalosti!

Autor: ČTK, mokk - 
20. července 2013
12:20

Po loňské tragédii, kdy se potopila loď Costa Concordia a zemřelo 32 lidí, přišel konečně rozsudek. Pět zaměstnanců bylo odsouzeno na 20 - 34 měsíců vězení za mnohočetné zabití z nedbalosti.

Na základě vyjednané dohody o vině a trestu dnes soud vynesl verdikt nad kormidelníkem lodi, krizovým manažerem společnosti Costa Crociere a třemi důstojníky posádky. Všichni byli odsouzeni za mnohonásobné zabití z nedbalosti.

Nejvyšší trest 34 měsíců dostal krizový koordinátor Roberto Ferranini. O čtyři měsíce nižší trest soud uložil řediteli lodního hotelu, zatímco dva palubní důstojníci a kormidelník dostali tresty od dvaceti do 23 měsíců vězení. 

Případ kapitána lodi Costa Concordia Franceska Schettina projednává soud zvlášť. Prokuratura ho viní z neúmyslného zabití 32 osob, reálně mu hrozí až 20 let vězení. Obhajoba se ve středu znovu domáhala i v jeho případě uzavření dohody o vině a trestu. Ta už byla ale Schettinovi jednou zamítnuta. Tuto možnost soud při květnovém předběžném řízení povolil jen pětici z původních šesti obžalovaných a trval na tom, aby se Schettinem byl veden řádný proces.

Luxusní výletní parník Costa Concordia ztroskotal u břehů Itálie v noci 13. ledna 2012. Plavidlo najelo na mělčinu a částečně se převrátilo. Vyprošťování rozměrného vraku trvá dodnes.



jity ( 21. července 2013 09:22 )

Hlavně, že se pan Kapitán chodil natřásat před cestujícími, aby ho ženy mohly obdivovat. Zřejmě mu stoupla sláva do hlavy, když zavedl loď blízko k ostrovu, nebo že by nevěděl, že je tam skála?

Zobrazit celou diskusi