Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Francesco Schettino: Zachránil jsem vaše životy

Kapitán Schettino, který potopil loď Costa Concordia, před soudem: Hrozí mu 480 let vězení
Kapitán Schettino, který potopil loď Costa Concordia, před soudem: Hrozí mu 480 let vězení  (Autor: profimedia.cz)
Autor: evak - 
19. října 2012
21:19

Kapitán Francesco Schettino (52), jenž zavinil smrt 32 lidí na ztroskotané lodi Costa Concordia, zřejmě definitivně přišel o zdravý rozum. U soudu tvrdí, že pasažéři mu vděčí za holý život.

Třetí den řízení, které má nashromáždit důkazy proti kapitánu za chyby při lednovém ztroskotání luxusní lodi Costa Concordia, začal Schettino drze vykřikovat: „Co po mně chcete, zachránil jsem vaše životy!“ Vzhledem k tomu, že z lodi zbaběle utekl a při evakuaci nepomáhal, zní jeho obrana nesmyslně.

Státní zástupce Francesco Verusio přiznává, že nehoda mohla mít tragičtější následky, zásluhy ale namyšlenému Schettinovi upírá. „Byla to boží ruka, která navedla Costu Concordii po srážce s útesem na ostrov Giglio, nešlo o manévr kapitána,“ řekl. Kdyby se totiž loď k ostrovu nedostala, během pár minut by se potopila a zemřelo by ještě více lidí.

castelo ( 20. října 2012 12:30 )

marta49 ( 20. října 2012 12:29 )

Ty musíš být pořádný PAKO.

panasonic ( 20. října 2012 12:28 )

panasonic ( 20. října 2012 12:27 )

Takové bludy,to vykládej pozůstalým.

delgado100 ( 20. října 2012 09:20 )

No, a začíná opět hon na čarodějnice. Je zřejmé, že díky kapitánově frajeřině přišlo o život 32 lidí. Není, však, nad vší pochybnost, prokázáno, že k tomu byl tlačen "shora". Vzpoměňme tragédii Titanicu, kdy dle výpovědi přeživších důstojníků zástupce Cunard Lines tlačil na kapitána Smithe, že musí kvůli rychlostnímu rekordu plout maximální rychlostí. To kapitána, sice, neomlouvá, on je zodpovědný za loď, ale i on je jenom člověk a má obavu o místo, v případě kapitána Smithe o penzi. Američtí vědci dokázali, že mezi vrcholovými managery je větší koncentrace amorálních gaunerů, než mezi vězni. Takže, když si vezmeme toto všechno v úvahu, logicky vychází, že veškerý dopad nesprávného rozhodnutí nadřízeného, pokud není písemně, či svědecky doloženo, automaticky pžechází na podřízeného a ten, pokud nemá někoho pod sebou, na kterého by přenesl odpovědnost, tak zůstane na něm a ten, co to zavinil si jen mne ruce. Čeština má pro to krásný výraz - "Zákon padajícího hovna". A další věc, co se tu projevuje. Díky tolika obětem už jde více-méně o společenskou objednávku, protože jak jinak pochopit středověkou repliku státního zástupce o vůli boží, že se loď dostala k pobřeží. To použití pomocných manévrovacích motorů, které jediné byly schopné po výpadku pohonu a kormidla, provozu, řídil Bůh? Ať se ten zas... prokurvátor vzpamatuje, nebo ať jde k lopatě. Schettino je sice sketa, ale hlavní viníci jsou patrně někde jinde a vyjdou bez trestu.

Zobrazit celou diskusi