Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Černá skříňka z Concordie u soudu: Podělal jsem to, křičel Schettino

Autor: ljš - 
16. října 2012
17:18

Zbabělý kapitán ztroskotané lodi Costa Concordia Francesco Schettino (52), který má na svědomí 32 životů, konečně stanul před soudem. Dnes si znovu musel minutu po minutě projít okamžikem, kdy luxusní parník narazil do útesu u italského ostrova Giglio. V soudní síni totiž zazněl záznam z černé skříňky.

"Roberto, podělal jsem to... Podívej, já tady umírám," ozvalo se na záznamu zachycujícím minuty po nárazu, kdy se loď začala potápět. Schettino byl velmi rozrušený a dával zmatené rozkazy. Již dříve se pak objevily fotografie, které ho usvědčují, že loď opustil když evakuace nebyla ještě ani v polovině. Jako kapitán měl přitom plavidlo opouštět jako poslední.

Černá skříňka také ajsně odhalila Schettinovo pochybení. Nejprve posádce řekl, že pozdraví Giglio a když se k němu nebezpečně přiblížili dal povel: "Ostře na levobok!". Téměř současně je však slyšet i vyděšený hlas jeho prvního poddůstojníka, který se snažil nárazu zabránit. "Ostře na pravobok," křičel.

Zbabělci Schettinovi hrozí u soudu, který bude trvat nejméně osm dní celkem 480 let vězení, za každou z jeho obětí 15 let. Schettino však své pochybení přiznává jen do určité míry. Tvrdí, že za smrt 32 lidí může společnost Costa Cruises, která loď vlastní. Podle něj totiž vůbec nezvládla evakuaci.

Zobrazit celou diskusi