Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obama si je jistý: Za chemickým útokem v Sýrii je její vláda, máme důkazy!

Autor: shp - 
29. srpna 2013
07:31

Barack Obama má ohledně chemického útoku v syrském Damašku jasno! Podle něj za ním stojí tamní vláda. USA k tomu dospěly po prozkoumání mnoha důkazů.

Spojené státy prozkoumaly důkazy a nedomnívají se, že syrská protivládní opozice má chemické zbraně nebo prostředky, jak je získat, sdělil také. O tom, jak USA zareagují, ale ještě nerozhodl.

Bílý dům tvrdí, že plánuje případný vojenský útok proti Sýrii, a hledá podporu ze strany zahraničních partnerů. Konkrétní důkazy o tom, že do údajného útoku chemickými zbraněmi z 21. srpna byla zapojena syrská vláda, ale Spojené státy zatím nepředložily.

Za útoky je syrská vláda

„Dospěli jsme k závěru, že syrská vláda tyto útoky skutečně provedla, a jestliže tomu tak je, pak zde musí být mezinárodní důsledky,“ sdělil Obama.

Někteří američtí zákonodárci tvrdí, že pokud nedojde k útoku na Spojené státy nebo země nebude v mimořádném ohrožení, musí jakoukoli vojenskou akci schválit americký Kongres. Demokraté i republikáni ve středu vyvíjeli tlak na to, aby Bílý dům vysvětlil, jak případná vojenská akce proti Sýrii povede k zajištění amerických cílů.

Omezený úder

Obama prohlásil, že přesně nastavený, omezený úder, nikoli dlouhé angažmá jako v Iráku, by mohlo stačit k tomu, aby vyslalo jasný signál, že použití chemických zbraní nelze tolerovat.

Kdyby syrské chemické zbraně padly do špatných rukou, mohlo by to ohrozit americké národní zájmy. Varovný výstřel by prý z dlouhodobé perspektivy mohl mít pozitivní dopad na americkou národní bezpečnost.

fandamilan ( 30. srpna 2013 09:31 )

Každý důkaz co má černá americká nestvúra je lež.Velice by přivítal chem.ůtok na ameriku.

jitrnice007 ( 29. srpna 2013 15:58 )

USA na to doplatí ta sláva a moc co si získaly od roku 1945 s těma válkama který neměli smysl třeba Vietnam občanská válka,Kuba a většina byla kámošů SSSR tak proč ne támhle do džungle kde to teprv začíná Pak už ty války jsou zamínkou pro drancování neboly obchodování ropy atd. Somálsko,Irák,Afgánistán ted nevim jestli byly v Libyi ale určitě jo A když kouknu teď na Čínu a Indii co to bylo za státy v 50 letech? Jen obchodovali a později kupovali a je jen dobře že si někdo konečně dupnul (Rusko,Čína)Co by se stalo kdyby všichni s toho Východu zase šly domu?? Klid žádný teroristi ale ropa furt teče.

jitrnice007 ( 29. srpna 2013 15:11 )

Proč si je nepochytají samy? Přesně to USA chce udělat plus dalších x věcí přece tam nevpadne jen proto že se tam zabíjej! Opět chtěj obejít OSN takže to vypadalo opět na lov!Škoda zase mohly vypadat jako ochránci Dobra Ale maj po srandě konečně se zviditelnilo Rusko a ty tam nikoho nepustí i Čína tam chce radši pomoc od Iránu kdyby něco bylo Jak víš že to sou Rebelové? Nebo spíš co u nich znamená Rebel? Kde byli všichni když Libanon zautočil na Izrael??? Asad věděl proč muže vyhrožovat západu.Takže stejnak zase nic....

zaviracispendlik ( 29. srpna 2013 12:16 )

ekonomiku mají na dně, potřebují posílit zbrojařský průmysl

zaviracispendlik ( 29. srpna 2013 12:15 )

do afriky se neženou viz Sierra Leone, atd!!!

Zobrazit celou diskusi