Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Janě (†20) ukousl na Havaji ruku žralok: Po 5 dnech v nemocnici zemřela!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ljš, ČTK - 
22. srpna 2013
08:11

Dovolená, která skončila obrovskou tragédií! Dvacetiletou Němku Janu, která pracovala ve Spojených státech jako au-pair, kousl o víkendu při šnorchlování na Havaji žralok. Přišla o roku a obrovské množství krve a svým zraněním nakonec podlehla.

V nemocnici v havajském Honolulu ve středu zemřela německá turistka, kterou minulý týden při potápění u ostrova Maui pokousal žralok. Dvacetiletá Jana Lutteroppová přišla o pravou ruku při útoku žraloka asi sto metrů od pobřežní pláže Palauea.

O záchranu jejího života lékaři bojovali marně, žena po zranění ztratila velké množství krve a její životní funkce udržovaly přístroje. Útočníka nikdo nezahlédl, zvíře bezprostředně po napadení zmizelo v moři.

Z vysněné dovolené na Havaji, kterou chtěla zakončit svou práci au-pai ve Spojených státech se tak už nevrátí.

Útoky se stupňují

K zatím poslednímu smrtelnému útoku žraloka došlo na Havajských ostrovech v roce 2004. Žralok tygří tehdy napadl u ostrova Maui amerického turistu, který na místě vykrvácel. Počet útoků agresivních žraloků se ale v oblasti v poslední době zvyšuje a úřady se chystají z preventivních důvodů mapovat jejich pohyb.

Každoročně na Havaji docházelo ke třem až čtyřem případům napadení žralokem. Loni se ale jejich počet zvýšil na deset a letos jich bylo zaznamenáno už osm.

jasnovidec01 ( 11. ledna 2016 12:18 )

capitan_jorge:Je to tragedie o to větší, že na ukousnutou ruku se neumírá!!! Stačí předloktí zaškrtit, to je první pomoc, kterou by měl poskytnout laik. Odporná první pomoc je v USA snad všude, kde je pobřeží. Kde udělali soudruzi z USA chybu ;...............-D asi nevíš ,že když se řekne PAŽE, tak to znamená celou ruku!a to fakt zaškrtit nejde a krev teče jak z vola ,jsou tam tepny a velké cévy.

capitan_jorge ( 22. srpna 2013 12:52 )

Právě jsem zjistil jinou informaci než je ta, kterou nás nakrmil Plesk. Plesk píše, že žralok ukousl ruku. Jiná media uvádějí, že ukousl paži. A to je, vážení anatomové z Plesku, podstatný rozdíl. Chybí-li náhle paže, není co zaškrtit a člověk vykrvácí. Readaktoři by si měli zopakovat biologii člověka z národní školy.

capitan_jorge ( 22. srpna 2013 11:46 )

Neumíš číst. Neukousl jí obě ruce.

capitan_jorge ( 22. srpna 2013 11:23 )

V Austrálii se nikde neplave v sítích! Máte špatné informace. Ochranné sítě tam mají, ale neplave se v nich. Žraloky sítěmi odrazují, ale stoprocentní jistotu neposkytují, protože nejsou souvislé!

capitan_jorge ( 22. srpna 2013 11:18 )

Je to tragedie o to větší, že na ukousnutou ruku se neumírá!!! Stačí předloktí zaškrtit, to je první pomoc, kterou by měl poskytnout laik. Odporná první pomoc je v USA snad všude, kde je pobřeží. Kde udělali soudruzi z USA chybu?

Zobrazit celou diskusi