Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyšetřování smrti Moniky a Kláry: Petr K. má poslední šanci!

Autor: František Prachař - 
19. srpna 2013
05:00

K vyšetřování smrti Moniky K. (†36) a její dcerky Klárky (†8) v letovisku u Rudého moře egyptská i česká kriminálka nechce oficiálně nic prozradit. Stále platí původní vyjádření policistů z Egypta: Je 60procentní pravděpodobnost, že šlo o vraždu a hlavním podezřelým je otec rodiny Petr K. (35). Na potvrzení nebo vyvrácení, že je pachatelem, mu zbývá poslední šance.

Pitevní závěry z Káhiry a Ostravy, kde proběhla druhá pitva těl, ještě stále nejsou k dispozici. Nelze se ubránit dojmu, že jak čeští, tak i egyptští policisté čekají, s čím vystoupí druhá strana.

Odkud je jed?

Průmyslové podniky, farmaceutické a jiné firmy, které s těmito látkami pracují, jsou v ČR pod dokonalou kontrolou. Nebylo to tak ale vždycky.
„Ještě počátkem šedesátých let si organizovaný zahrádkář poměrně lehce koupil strychnin na trávení hlodavců,“ popisuje jeden z policejních zdrojů Blesku a dodává: „Ne všechno se muselo spotřebovat, není tedy vyloučeno, že zásoby jedů leží někde v boudě na zahradě. A nejen této látky.“

Jediná šance

Vyšetřování egyptské policie bylo limitováno koncem svatého měsíce ramadán. Lidé přes den nejedli ani nepili a po měsíci jsou všichni bez výjimky nesoustředění, duševně ochablí a fyzicky zesláblí. Ohledání hotelového pokoje, kde k vraždám došlo, bylo podle informací
z Egypta víc než ledabylé, hned následující den tam byli další turisté. Možné důkazy byly zničeny. Totéž se zřejmě týká i pitvy. V Egyptě už začínaly nepokoje a nikdo neví, co tamní policie udělala a co ne.

Jedinou šancí na potvrzení nebo vyvrácení toho, že pachatelem je Petr K., tak nyní zůstává podle zdroje Blesku jen jediná policejná metoda – plynová chromatografie.

Plynová chromatografie

Spočívá, laicky řečeno, v rozboru vzorků vzduchu z míst, kde se podezřelý pohyboval. Tedy, zda se stejným jedem, který zabil Moniku a Klárku, nebylo manipulováno v místech, kde rodina žila – v pokoji, v garáži či na zahradě... Mikrostopy jedu se objeví poté, co je látka ve vzorku vzduchu převedena do plynného stavu a analyzována speciálním přístrojem. Jeho detektor vyhodnotí druh, obsah i koncentraci jedu.

 


noname1111 ( 26. srpna 2013 13:40 )

inunka ( 23. srpna 2013 10:32 )

I já mám tento názor.Egypťanům šlo od začátku jen o to, aby byli zobliga.Částečná intoxikace byla jídlem. Nelze porovnávat konstituci těla všech 3 přiotrávených a právě rozleptané žaludky měly zahladit stopy."Bližší košile než kabát". Egypťané , že Vás hamba nefackuje

jana247 ( 22. srpna 2013 00:58 )

Věnec od milující Moniky a Klárky nedostaneš na hrob, protože ty jsi jim nebyl schopný zavolat lékaře,jelikož jsi byl o hodně na tom hůř, zajimavě jsi to přežil ony bohužel ne.

jana247 ( 22. srpna 2013 00:48 )

přiznej se a máš to za sebou.

doktorsafranek ( 21. srpna 2013 17:58 )

Pane surfer, to by souhlasilo....Ovšem to že jsembyůl v místnosti a to že jsem někoho zavraždil, tak to je trochu odlišné.Když by Vám někdo dal do stolu pistoli ze které se střílelo, tak to taky jaksi nepostačuje k přímému důkazu, že jste vrah

Zobrazit celou diskusi