Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Petrovi K. hrozí egyptské vězení: Bývalý vězeň popsal, jak to tam vypadá!

Petrovi K. mimo jiné hrozí, že skončí v egyptské vazební věznici
Petrovi K. mimo jiné hrozí, že skončí v egyptské vazební věznici  (Autor: Facebook, Profimedia.cz)
Autor: simao - 
21. srpna 2013
11:15

Co bude s Petrem K., který v Egyptě nuceně zůstává kvůli vyšetřování smrti otrávených Češek Moniky (†36) a Klárky (†8), zatím není jasné. Pokud by byl egyptskou policií obviněn, hrozí mu však egyptské vězení. Minimálně po dobu vazby. Jak to tam vypadá, popsal muž, který zde strávil necelé dva měsíce. A potvrzuje některá očekávání - přeplněnost, problémy s hygienou a dozorci, kteří se s vězni příliš "nemažou".

Tahle varianta Petr K. zcela jistě děsí. Do Česka ho zatím kvůli probíhajícímu vyšetřování nepustili, má status svědka, ovšem obává se, že se kvůli záhadné otravě jeho manželky a dcery na dovolené v Egyptě může stát obviněným. Moc nad ním má přitom egyptská justice. Sice mu vrátili pas, ale ze země vycestovat nemůže. "Tamní prokuratura rozhodla, že musí zůstat do ukončení vyšetřování, pokud by se objevil na letišti či na hraničním přechodu, dál by ho nepustili," potvrdila Blesku mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Petr K. tvrdí, že je nevinný, nuceně však pobývá v hotelu v Hurghadě s polopenzí, který mu hradí cestovní kancelář. Doufá, že se nakonec do Česka dostane, ovšem existuje varianta, že na konci vyšetřování bude obviněn z nějakého trestného činu. A Egypt smlouvu s Českem o vydávání zločinců nemá. Další kroky Petra K. by tak vedly do egyptské vězení...

Svědectví: Namačkaní vězni omdlévají žízní

"Nejhorší situace je ve vazební věznici. Je to tam hlava na hlavě, člověk si němůže pořádně lehnout. Není výjimkou, že v ní lidé tráví i dlouhé měsíce," uvádí přitom pro Mediafax muž, který v egyptské věznici strávil dva měsíce. A potvrzuje další zvěsti o tom, že vězení v Egyptě rozhodně není procházkou růžovým sadem.

Teploty jsou zde prý extrémní, s klimatizací určitě nepočítejte. "Není nic neobvyklého, když vězni omdlí žízní," uvádí vězeň. Ani jídla není dost. "Policie na stanici lidem neposkytuje žádné potraviny. Veškeré jídlo, které se do cel dostane, je darem od příbuzných a kamarádů odsouzených. Stát se nestará," pokračuje vězeň. A hygienické podmínky také na kdo ví jak vysoké úrovni také nejsou...

O tom se ani Rathovi s Nagyovou nesnilo

Přeplněnost tamních věznic je pak pověstná, zvlášť v době, kdy armáda čile zatýká demonstranty, podílející se na krvavých nepokojích, které Egyptem zmítají. Věznice praskající ve švech má však podle tohoto vězně na svědomí i neuvěřitelně pomalá vazební věznice. "Někteží vězni jsou za mřížemi i několik let, než se jejich případ vůbec dostane k soudu," tvrdí bývalý vězeň pro Mediafax. Ve vazebních věznicích přitom sedí i nezletilí, ale také ranění. Na 1000 vězňů prý byl k dispozici jeden doktor a to navzdory platným egyptským zákonům nikoli celý den. "Pokud si něco zlomíte, na transport do nemocnice a rentgen čekáte týdny," dodává vězeň.

V rukavičkách prý s vězni nezachází ani egyptští dozorci. Co by na poměry v těhcto vazebních věznicích asi tak řekli David Rath, či Jana Nagyová, kteří si na ně stěžovali v Česku?

eva_eva ( 23. srpna 2013 13:37 )

reporter pred Kocarkem, prvni zpravy: http://www.youtube.com/watch?v=Hz8gOMMD-NY

eva_eva ( 23. srpna 2013 13:36 )

co dodat: http://www.youtube.com/watch?v=UbnQC0IW5aY

sugarbitter ( 22. srpna 2013 20:32 )

srovnávala bych se s těma , co jsou na tom lépe, proč s Afrikou? Jsme v Evropě., Porovnejme vězení například ve Skandinávií. Proč tady lidem říkat, že n+ěkde je hůře, že někde mají dokonce hlad. Věichni občané totiž opravdu nejsou "potřebně! hloupí.... Naše soudy jsou někdy rychlé, někdy pomalé, a rozhodují jak je zapotřebí. Tady se opravdu už blížíme rozvojovým zemím. A to chtěl V.Havel tvořit právní stát. Zatím jsem mu každým dnem dále. Kdo má nějaké zkušenosti, tak to již ví..

eeefffkaaa ( 22. srpna 2013 16:14 )

Jste všici v Egyptě????-nikdo nikde....

eeefffkaaa ( 22. srpna 2013 16:11 )

Jste vsici v Egyptě-či co?????

Zobrazit celou diskusi