Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Unikátní festival: Dejte si česnekové pivo nebo zmrzlinu!

Autor: sč - 
27. července 2013
22:31

Česnekové šílenství dnes zachvátilo Buchlovice na Uherskohradišťsku. Gurmáni z celé republiky přijeli na Festival česneku, který je jediný v zemi. Nakoupili pravý tuzemský česnek a pochutnali si na dobrotách s charakteristickou vůní a chutí. Až do večera je kulturní program v zámeckém parku i u muzea.

Těch bylo, co hrdlko ráčí. Placky, langoše, pravé topinky, pomazánky, hermelín nadívaný česnekem a ořechy či sicilské perly od Ludmily Kovaříkové. Pamlsek pochází opravdu ze Sicílie. Stroučky česneku se máčejí v čokoládě a obalují ve strouhaných ořeších. V 35 C vedru se mnozí osvěžovali česnekovou zmrzlinou. Celorepublikovu novinkou bylo novopacké pivo  - Ćesnekový speciál. K této příležitosti ho vyrobili 60 litrů a první zmizelo. „Chutná skvěle, vůně i chuť je decentní,“ řekl jeden z pivařů. Premiéru měla i česneková pálenka s názvem Výživa mozku.

Návštěvníci se chladili v česnekové osvěžovně

Vedro bylo úmorné a tak mnohým přišla vhod „česneková osvěžovna“. Mladí i starší hledali útočiště pod ledovou sprchou. I tak však měla charakteristickou vůni. „Česnek miluju, takže mně to nevadí. Opravdu osvěží, to vedro je fakt hrozné,“ konstatovala Katka Mrlinová (30) ze Vsetína.

Tuzemského česneku bylo kmíní 10 tun

Na rozdíl od minulých let, kdy byl paličák vyprodán již dopoledne, měli pěstitelé zásoby i odpoledne. Nabídli 10 tun různých českých odrůd. Cena konzumního česneku se pohybovala od 150 do 250 Kč. Kilogram sadbového od našeho největšího šlechtitele Jana Kozáka, přišel na 300 Kč.

„Letos byla úroda mírně nadprůměrná. Počátek byl rozpačitý. Byla dlouhá zima, málo světla, ale vláhy a tepla pak bylo dost a nyní jsou i vhodné podmínky na sušení,“ uvedl největší česky šlechtitel Jan Kozák.

Záruka našeho česneku - čertifikát

Letos pořadatelé zaručili kupujícím kvalitu certifikáty ve spolupráci se Sdružením na ochranu spotřebitelů. „Kdo má u sebe mobil s internetem, může si hned ověřit, zda je certifikát platný. Najde tam i detaily česneku. Hned ví, že nekupuje španělský,“ vysvětlil Kozák.

 

c3rb3r0s ( 28. července 2013 10:19 )

Právě naopak pane doktore, česnek podporuje trávení.

Zobrazit celou diskusi