Brokolice zahustí krev

Berete léky na ředění krve a proti vytváření krevních sraženin? Tak si dejte pozor na brokolici. Obsahuje hodně vitamínu K, který naopak srážení krve podporuje. Proto ji v jídelníčku raději nahraďte třeba špenátem, květákem nebo mrkví.

Antibiotikům nesvědčí kola a mléko

Spojení některých antibiotik a kofeinu v kolových nápojích vede k podrážděnosti, nespavosti a bušení srdce – proto zapíjejte tyto pilulky raději čajem nebo vodou. Antibiotika a mléčné výrobky byste neměli kombinovat proto, že je ve střevech obalí a zabrání antibiotikům jejich vstřebávání do krve. Pokud se bez jogurtu opravdu nemůžete obejít, počkejte vždy nejméně dvě hodiny po dávce léku – ovšem raději to těch pár dní vydržte.

Celozrnné výrobky prodlužují bolest
Autor: profimedia.cz

Česnek vyřadí antikoncepci

Česneková pomazánka, topinka nebo jen i pilulka s jeho výtažkem – jistě skvělá věc, ovšem při každé větší dávce myslete na to, že snižuje účinnost antikoncepčních pilulek. Proč to tak je, vědci zatím nevědí. Potvrzeno ale je, že sušeného česneku se to netýká…

Osteoporózu mlékem nezaženete

Bojíte se řídnutí kostí, a tak si kromě léků dopřáváte i mléko, které má být plné vápníku? Pozor na to – některé léky na řídnutí kostí přestávají účinkovat ve chvíli, kdy se potkají s mlékem, tvarohem anebo sýry.

Celozrnné výrobky prodlužují bolest

Celozrnné výrobky jíme hlavně pro vysoký obsah vlákniny, která čistí střeva. Ovšem pokud ve stejnou dobu spolkneme lék proti bolesti, nezabere, protože právě balastní látky ve střevě zpomalí jeho vstřebávání a úleva od bolesti přijde o mnoho později. Proto pilulku a tmavý rohlík oddělte nejméně hodinou.

Pomerančový džus nesvědčí žaludku
Autor: profimedia.cz
Depresi nezajídejte zavináčem

Kvalitní zavináč je docela zdravé jídlo – ovšem nesmí se v těle potkat s dávkou antidepresiv. Tělo nedovede zpracovat bílkoviny z ryby a zvýší se nárazově krevní tlak – což ohrožuje srdce.

Pomerančový džus nesvědčí žaludku

Musíte si vzít lék na žaludeční nevolnost vzniklou překyselením? Rozhodně ho nezapíjejte pomerančovým džusem. Díky této kombinaci začne do krve proudit větší množství hliníku, a tak se váš stav může ještě zhoršit – mohou se přidat křeče. Pokud na překyselení trpíte, raději pijte čistou vodu.