Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pozor na antikoncepci Diane 35: Můžete i zemřít, Francie ji už zakázala

Francie zakázala prodej antikoncepce Diane 35, na následky spojené s jejím užíváním už zemřely nejméně čtyři ženy
Francie zakázala prodej antikoncepce Diane 35, na následky spojené s jejím užíváním už zemřely nejméně čtyři ženy  (Autor: profimedia.cz)
Autor: so - 
31. ledna 2013
16:14

Francie zastavuje prodej léku Diane 35, který se používá proti akné i jako antikoncepce. Lékaři už ho nesmějí předepisovat, protože nejméně čtyři jeho uživatelky zemřely! Diane 35 je předepisován v 116 zemích světa, včetně ČR.

Francouzští odborníci zjistili, že pilulky Diane 35 zvyšují riziko vzniku krevních sraženin. Za posledních 25 let připisují tomuto přípravku 125 případů vzniku žilních trombóz a dokonce čtyři (a možná až sedm!) náhlých úmrtí.

Francie

Francouzi vyčíslili, že riziko onemocnění trombózou žil je u uživatelek těchto pilulek až čtyřnásobné. V zemi je přitom Diane 35 předepisováno 315 tisícům žen! A ve velkém je polykají ženy po celém světě včetně Česka...

Výrobce léku, německý Bayer, je francouzským zákazem překvapen. „Nám dosud nejsou známy žádné nové nebo vědecké poznatky, které by lék Diane 35 přeřazovaly do rizikovější kategorie,“ řekla mluvčí firmy Astrid Kranz. Přesně o to (= přehodnocení poměru přínosu a rizik) ale Francie hodlá Evropskou lékovou agenturu požádat.

Česko

U nás se výrobek zatím Diane35 z lékáren stahovat nebude. Podle českých gynekologů převažují kladné účinky nad těmi zápornými.

"V ČR žádné úmrtí evidováno není, ženy by neměly přípravek samovolně vysazovat," řekla mluvčí lékového ústavu Veronika Babicová Petláková. "O konkrétních přínosech této léčby a jejích rizicích pro individuální pacientky je vždy třeba poradit se s ošetřujícím lékařem," zdůraznila.

Další přípravky

V ČR jsou vedle Diane-35 tři přípravky stejného složení - Chloe, Minerva a Vreya. Obsahují kombinaci cyproteron acetátu a ethinylestradiolu. Vedle akné se dávají také při masivním řídnutí vlasů a nadměrném ochlupení. "Ačkoli účinkují i jako antikoncepce, neměly by být užívány jen jako antikoncepce, ale právě pro léčbu těchto stavů," dodala mluvčí.

Prezident České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák řekl, že zpráva z Francie je zatím izolovaná, v ostatních zemích EU ani mimo se přípravek nestahuje. "Velice rozumné stanovisko vydal SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv) a doporučoval bych všem, aby se jím řídili. Nemyslíme si, že jsou známy nějaké zásadní nové informace týkající se přípravku Diane-35 nebo antikoncepce obecně," uvedl.

 

morika ( 26. února 2013 12:36 )

Každý lékař vás upozorní na to, že kouření a antikoncepce njedou dohromady s žádným typem hormonální antikoncepce, kdyby se ženy vyhýbaly známým rizikům, případů s trombózou a embolií by bylo mnohem méně. Ve Francii za chvíli zakážou i acylpirin a podobné pilulky, ty jsou ve srovnání s touto antikoncepcí statisticky totiž daleko větší hrozbou.

klarkas ( 22. února 2013 12:20 )

Myslím, že ta panika je uměle vyvolaná, jasně, nepatrné riziko tam je, ale to je podle příbalových letáků je rizikové prakticky úplně u všeho - takový acilpirin podle těchto měřítek by musel být zakázaný už dávno. A čtyři případy za takovou dobu nedokazují vůbec nic, to by se pak člověk musel bát, vzít si i prášek od bolesti.

peterwilliams ( 1. února 2013 05:06 )

levandulovazena to si byla ty v těch dřívějších diskuzích co si měla v okénku tu p.íču?

peterwilliams ( 1. února 2013 05:05 )

kdyby holky neodmítaly pér.cgumu nemusely by umírat

lunatic ( 1. února 2013 03:58 )

Jelikož jsem znuděný,tak čtu obvykle pouze NADPISY článků,jelikož TY i NEJLÉPE vystihují podstatu "problému" ... a k tomuto nadpisu lze doplnit = namítnout,z ryze faktického hlediska,že ručím za to,že pokud se Nor,p.Breivik rozhodne napsat knihu,tak jí NIKDO nezakáže ... a to přitom zabil lidí 77 ...

Zobrazit celou diskusi