Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rath myslí ve vězení na těhotenství! A píše novely zákonů

David Rath ve vězení myslí i na ženy, které neplánovaně otěhotněly
David Rath ve vězení myslí i na ženy, které neplánovaně otěhotněly  (Autor: Archiv Blesku, Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
3. prosince 2012
16:25

David Rath v sobě zkrátka doktora nezapře. A ani politika. Protože má stále pocit, že má co říct a jak poradit, a navíc potřebuje v litoměřické věznici zabít čas, rozhodl se sepsat několik dalších novel zákonů. Myslí při tom i na ženy, které neplánovaně otěhotněly.

Poslanec David Rath se v base opět činil. Sepsal totiž novely hned čtyř zákonů. Dvě se týkají daní, především daně z příjmu.

Chce vyšší daně pro velké firmy a zastává se menších a středních podnikatelů, které podle něj "současná právní úprava daní z příjmů zatěžuje nejvíce".

Není to první Rathův legislativní počin ve vězení. Již dříve sepsal novely, jimiž se snažil změnit podmínky pobytu ve věznicích, na které si vytrvale stěžuje.

Vedle toho však předkládá i návrhy ke změnám zákonů o zdravotním pojištění a sociálních dávkách. A tak se jeho další předloha týká třeba hrazené antikoncepce pro některé ženy.

Rath ve vězení: Myslí na hrazenou antikoncepci

"Cílem této novely je zabránit nechtěnému těhotenství a snížit počet umělých přerušení těhotenství, " píše Rath v odůvodnění s tím, že farmakologická antikoncepce je však podle něj značně finančně náročná.

"Dívky bez vlastního příjmu a ženy v sociální nouzi si tyto prostředky nemohou z ekonomických důvodů dovolit," alarmuje však někdejší ministr zdravotnictví Paroubkovy vlády.

"Zdravotní pojištění hradí několik pokusů umělého oplodnění, je pro to zcela na místě učinit dostupnou také antikoncepci," myslí si Rath, který podobný návrh předkládal již v poslaneckém klubu ČSSD. "Vyšší výdaje za antikoncepci by měly být kompenzovány nižšími výdaji na poskytnutí péče odloženým dětem v dětských domovech," dodává.

V návaznosti na to ale poslanec Rath předkládá další novelu, když už přece jen k neplánovanému těhotenství dojde - navrhuje i změnu ve vyplácení státních příspěvků na děti.

Předlohy, které obdržela Sněmovna, nyní projdou obvyklým legislativním procesem. Dolní komora je dnes rozeslala poslancům, k novelám se nejprve vyjádří vláda a poté o nich rozhodne Parlament. V případě své "vězeňské novely" přitom Rath odeslal své návrhy pouze vězeňské službě, nikoli Sněmovně.

ines ( 4. prosince 2012 12:58 )

neverim tomu jak je mozne kdyz je nekdo ve vezeni je a muze byt i poslancen a jenom doufam ze nepobira i poslanecky plat.jedno vsak vim jiste ze bud je veznem anebo poslancem obojim byt nemuze.pokud je oboji tak jsme snad jedina zeme na svete kde je to mozne.

mirkazam ( 4. prosince 2012 10:09 )

Moc se mě líbí, že jak je u nás zvykem,každý kdo se dostane do nějakého průseru se rázem stává spisovatelem Teď ještě bude chytrolín radit jak se co má dělat,a jak měnit zákony. Davide, moc ti to nepomůže ,bral jsi úplatky ? Bral, tak drž pysk...

gogo ( 3. prosince 2012 22:49 )

Ano, máte pravdu. Blbci jsou všude. A vždy mají navrch nad slušnými a chytrými. Protože slušnost a chytrost znejisťuje člověka. Blbost (ač to vypadá neuvěřitelně) dodává člověku sebedůvěru a drzost. Kterýmiž to vlastnostmi se v politice vždy vítězí !

gogo ( 3. prosince 2012 22:42 )

Zavděčit ? Proč a komu ?

gogo ( 3. prosince 2012 22:42 )

Jdi s tím někam !! Trapnost maximální...

Zobrazit celou diskusi