Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zuzanu (33) zachránila nová operace: Antikoncepce ji málem zabila!

Šťastná rodinka. Paní Zuzana s manželem a dcerkou
Šťastná rodinka. Paní Zuzana s manželem a dcerkou  (Autor: Foto Blesk – David Malík)
Autor: Iva Dvořáková, mokk - 
13. ledna 2013
08:34

Zuzana Dvořáková (33) ze středočeského Benešova prodělala v pětadvaceti letech operaci plic. Trpěla vzácnou nemocí – tromboembolickou plicní hypertenzí. Ta ji málem připravila o život.

V 17 letech začala brát dívka antikoncepci. Po čase měla ale problémy s dušností a byla unavená. „Žádný doktor nevěděl, co mi je. Léčili mě na astma i tuberkulózu. Bylo mi však stále hůř. Prodělala jsem i několik embolií plic, které podle lékařů měla na svědomí právě antikoncepce,“ vypráví tmavovláska Zuzana.

Šlo o hodiny

Pak se naštěstí dostala k profesoru Jaroslavu Lindnerovi z Kardiacentra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „V té době už jsem vykašlávala krev. Museli mě hned operovat. Šlo o hodiny.“ Zuzana podstoupila unikátní a komplikovanou operaci, která se nazývá endarterektomie plicnice. „Lékaři mi zachránili život. Dnes se cítím dobře, jsem vdaná a mám dvě krásné děti. Škoda, že moje nemoc nebyla zjištěna dřív. Nemusela jsem tolik let trpět,“ povzdechne si Zuzana.

Co je endarterektomie plicnice

Při chirurgickém zákroku jsou odstraněny krevní sraženiny z plicní tepny a cév. „Operace trvá průměrně 6 – 7 hodin a spolupracuje na ní mnoho specialistů,“ vysvětluje profesor Lindner a dodává: „Je nezbytně nutné, aby byl pacient správně diagnostikován, proto lékaře školíme.“ Tuto operaci do dneška podstoupilo už na 200 pacientů.

renavo ( 13. ledna 2013 21:02 )

majojo to je docela ubohé co tady píšeš...BYLA ZODPOVĚDNÁ A VĚŘILA SVÉMU GYNEKOLOGOVI!!!

majojo ( 13. ledna 2013 16:53 )

A co mohla čekat, když bere antikoncepci od sedmnáctti? To si s tím prvním vrznutím nemohla počkat?

lunatic ( 13. ledna 2013 16:31 )

Zase jedna pochybná investice - život kohokoliv je BEZCENNÝ,/sebe počítám taky /

peterwilliams ( 13. ledna 2013 13:10 )

měli ji teda zašpuntovat

renataren ( 13. ledna 2013 12:28 )

A když přijde mladá ženská ke gynekologovi, tak jí hned už už chce předepisovat antikoncepci !! Mně jí také nutil, nechtěla jsem a to mi lékař vynadal, ať si to prý pak s otěhotněním zařídím... Je to jen nehorázný byznys se zdravím žen a dívek !!

Zobrazit celou diskusi