Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Metyloví mafiáni Fian a Křepela marně vyhlíží svobodu: Soud jim prodloužil vazbu

Autor: ČTK, simao - 
22. července 2013
16:56

Mají na svědomí desítky lidských životů, pustili totiž do oběhu smrtící metyl. Hlavní míchač otráveného alkoholu Rudolf Fian a jeho komplic Tomáš Křepela proto dál zůstávají za mřížemi. Zlínský soud jim dnes prodloužil vazbu v kauze, která propukla loni na podzim. A ve které stále umírají lidé!

Metanolová kauza sice již dávno utichla, čas od času se však objeví zpráva o otravě některého z konzumentů závadného alkoholu. V horším případě končící smrtí pacienta.

Lidé tak dále musí být obezřetní, jaký je původ alkoholu, který pijí. To metanoloví bossové Fian a Křepela již v pozoru být nemusí - policie si na ně došlápla, dostala je do vězení a soud ve Zlíně hlavním aktérům smrtící kauzy prodlužuje dál vazbu. Naposledy se to stalo právě dnes.

Fian z Karvinska i jeho komplic, majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy, Tomáš Křepela, zůstávají tak i nadále za mřížemi, potvrdil ČTK zlínský státní zástupce Roman Kafka, který dozoruje celé vyšetřování hlavní větve kauzy.

Hrozí jim doživotí

Ve vězení pak sedí i údajný hlavní distributor otráveného alkoholu - Jiří Vacul ze Zlínska. Tomu soud prodloužil vazbu již dříve. Všichni tři jsou přitom obviněni z obecného ohrožení a hrozí jim 12 až 20 let, popřípadě výjimečné tresty doživotí.

Bilancování viníků tím však nekončí. Na svobodě jsou stíháni další 4 muži, distributoři, obvinění taktéž z úmyslného obecného ohrožení. A vedle nich dalších 25 osob z méně závažných zločinů v této zlínské větvi kauzy.

Vyšetřování se blíží ke konci

Kdy přesně vyšetřování skončí, však Kafka neprozradil. Mohlo by to však prý být již někdy v létě. Policie má již za sebou výslechy několika stovek svědků i obviněných a nadále se vyhodnocují zajištěné vzorky a pracuje se na znaleckém posudku. Posudek se přitom týká i 116 poškozených z loňského roku, kteří se otrávili smrtícím chlastem. 39 z nich však zemřelo.

Metanolová kauza přitom vypukla loni 3. září. Méně závažné případy se již dostaly k soudu, hlavní bossové však čekají na proces stále za mřížemi. Několik úmrtí po požití metanolu však vyšetřovatelé zaznamenali i letos, souvislosti s hlavní částí kauzy prošetřují případ od případu.

Video  Zásah kriminálky v domě Rudolfa Fiana  - čtenář Blesk.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mrdkazeman ( 25. července 2013 00:15 )

Meli by je pro vystrahu na namesti mucit i s jejich zasranymi rodinami a mucit a pak je vsechny hromadne upalit,vc.jejich zkurvenych decek,do posledniho kolena.Mrdky zasrany prasivy.

jity ( 23. července 2013 10:09 )

Jen kdyby tu jejich vazbu řešil nejvyšší soud, to už by byli na svobodě. Co na tom, že mají na svědomí vraždy lidí, když to vyráběli s vědomím, že někde zhebne.

dekatlon.je.tchurak ( 22. července 2013 19:00 )

Ten ču..rák pleškohlava palice měl spíš otrávit svojí zajeba.nou čubku

mrdkazeman ( 22. července 2013 17:15 )

Dozivoti temhle kriplum!

Zobrazit celou diskusi