Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V norské vesničce mají sedm měsíců z roku tmu: Ale s tím je teď konec! Budiž světlo!

Autor: pk, lmk - 
19. července 2013
22:25

Už celá staletí si obyvatelé norského Rjukanu zoufají, že na jejich městečko svítí slunce jen pět měsíců v roce. Od září do března pak zmizí v nekonečné tmě.

Leží totiž v údolí na jihu země v sevření hor, které blokují a zcela zabraňují slunečním paprskům byť jen trochu nakouknout mezi domy.

Ale s tím je teď konec! Obří zrcadla totiž konečně přivedou slunce až do Rjukanu! S projektem sice poprvé přišel jeden inženýr už před sto lety, ale radní tehdy nakonec dali přednost stavbě lanovky. Zlom přišel před sedmi lety, kdy byl projekt úspěšně realizován v italském horském městečku Viganella.

Posvítí si zrcadly

Úspěch Italů přiměl rjukanské k činu. Sehnali 16 milionů korun a schválili pořízení mohutných zrcadel, která budou umístěna v horách 450 metrů nad městem.

Zrcadla, vlastně solární panely, bude řídit počítač, který je bude neustále natáčet podle polohy Slunce. Automatické bude i mytí panelů, které už jsou připraveny k akci. Vyzkoušet je ale bude možno až v září, kdy z Rjukanu zmizí sluneční paprsky.

frufrunka ( 19. července 2013 23:32 )

Aha, takže obří zrcadlo osvítí jen malý kousek náměstí (podle obrázku) a kdo z vesničanů bude chtít vidět slunce, bude se muset vydat právě tam. Jak geinální!

Zobrazit celou diskusi