Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pohřeb vojáka, kterého podřízli na ulici: Můj táta, můj hrdina! Vzkázal mu do nebe syn (2)

Autor: shp, ČTK - 
12. července 2013
15:31

Tisícovka zdrcených lidí včetně britského premiéra Camerona přišla dnes uctít památku Lee Rigbyho (†25), který byl v květnu ubodán za bílého dne na ulici šílenými muslimy. Nejvíc byl dojat jeho syn Jack (2), který měl na tričku dojemný vzkaz pro zabitého rodiče: „Můj táta, můj hrdina.“

V severoanglickém městě Bury dnes s vojenskými poctami pohřbili britského vojáka Lee Rigbyho. Smuteční mše v kostele se kromě rodiny a zástupců armády zúčastnili i premiér David Cameron a starosta Londýna Boris Johnson.

Brutální vražda

Rigbyho vražda před téměř dvěma měsíci šokovala celou Británii i svět, a to nejen svou brutalitou, ale i způsobem, jak se k ní postavili podezřelí pachatelé. Dva Britové nigerijského původu vyznávající islám 22. května nejprve Rigbyho srazili za bílého dne autem a poté ho dobili noži a mačetou. Útočníci po činu neutekli, nechali se natáčet a kolemjdoucím tvrdili, že jde o odplatu za akce britských vojáků v muslimských zemích.

Přišla vdova i snoubenka

Na pohřeb dorazilo asi tisíc lidí, včetně Rigbyho nejbližší rodiny. Nechyběla zdrcená vdova Rebecca a uplakaný syn Jack, který na mši přišel v tričku s nápisem „Můj táta, můj hrdina“. 

Dvojice mužů obviněných z Rigbyho vraždy čeká nyní ve vazbě na soud, který začne 18. listopadu. Michael Adebolajo (28) a Michael Adebowale (22) jsou obviněni z vraždy a držení zbraní. Starší z nich se navíc bude odpovídat z pokusu o zabití dvou policistů, kteří přijeli muže po hrůzném činu zadržet.

smeagol ( 12. července 2013 18:43 )

Tak to ano, Anglie byla z vrazdy v soku, nicmene neprestala lezt musulmanum do zadku, viz svolavani na ranni modlitbu verejnou TV.

zaviracispendlik ( 12. července 2013 16:12 )

gogo ( 12. července 2013 16:02 )

To měl tatínek v nebi určitě radost.

nofar ( 12. července 2013 15:42 )

At se oba vrazi smazi navzdy v ohni pekelnem.

Zobrazit celou diskusi