Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obavy z islámských radikálů: Ubodání vojáka i požáry ve Švédsku znepokojují Evropu

Zatímco Anglii zděsila vražda vojáka za bílého dne, ve Švédsku hořely stovky automobilů
Zatímco Anglii zděsila vražda vojáka za bílého dne, ve Švédsku hořely stovky automobilů  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
27. května 2013
18:02

Je toho za poslední týden nějak moc. Po brutální vraždě anglického vojáka na ulici za bílého dne přišel další atak, tentokráte na hlídkujícího vojáka ve Francii. Ve švédském Stockholmu pak konečně utichly nepokoje v přistěhovaleckých čtvrtích. Přesto nadále panují obavy z nábožensky motivovaných střetů.

Britská vláda se po brutální vraždě vojáka Leea Rigbyho (†25), za kterou stojí dvojice mladých islámských radikálů s nigerijskými kořeny, chce více zaměřit na boj s náboženskými fanatiky. Oznámila to ministryně vnitra Theresa May, která se obává, že se hrozba radikalizace týká tisíců lidí.

Premiér Cameron sice upozornil, že šlo o útoky "vlků samotářů", kteří znesvětili samotný islám, jenže jeho vláda čelí kritice, že podcenila nebezpečí spojené s náboženskými fundamentalisty.

Jeden z útočníků chtěl k teroristům. Tajná služba o tom věděla

Britská tajná služba MI5 totiž nejméně tři roky věděla o postojích jednoho z útočníků, Michaela Adebolajoa, který byl v roce 2010 zatčen v Keni kvůli pokusu připojit se k somálským islámským milicím Šabáb, napojeným na Al-Káidu.

Cameronova kancelář tak nyní ustaví skupinu odborníků, kteří mají vymyslet, jak s radikalizací muslimů bojovat. A to přímo v mešitách, školách i na internetu. "Je třeba se postavit náboženským vůdcům, kteří obhajují násilí," píše se ve vládním dokumentu.

Na britských ostrovech však řeší i opačné problémy. Narůstá počet útoků proti obyčejným, bezbranným muslimům. V Grimsby pak dvojice žhářů zapálila mešitu. "Atmosféra strachu je na obou stranách. Evropané se cítí být ohroženi islamizací a muslimové zase mají pocit, že jsou pod tlakem Západu," upozornil Insider Šádí Shanaáh, šéf jednoho z česko-arabských center pro kulturní dialog.

Stockholm: Tisíce aut v plamenech

Podobné problémy však řeší i jinde. Obavy z útoků radikálů se opět objevily ve Francii, kde zaznamenali napadení dalšího vojáka, podle všeho opět nábožensky motivované.

Ve švédském Stockholmu si pak zažili týden neklidu, během kterého řádili v především na předměstí metropole nebezpeční demonstranti. Násilné protesty byly zřejmě odpovědí na policejní zákrok z minulého týdne, při němž policisté v Husby zastřelili muže (†69).

Jenže nepokoje zároveň vyvolaly ve Švédsku debatu o integraci přistěhovalců, kteří tvoří 15 % tamní populace. Tito lidé žijí převážně v chudých čtvrtích s vysokou nezaměstnaností. Jenže proti menšině se ozývají hlasy především z řad protimuslimské formace Švédští demokraté, jejíž šéf Pär Norling požaduje zákaz islámu v zemi.

mortis69 ( 28. května 2013 17:23 )

Hele ty máčo.Křížový výpravy vyhlašovali papeži a nejvíce se na nich podíleli Francouzi s Templáři.Navíc jedna z křížových výprav byla vedena Němci proti Husitům.Takže si tu přestaň dělat ostudu a zalez do knihovny-blbe.Dnes jsem výjmečně nezaregistroval,že se někdo obul do Amíků.To už bych dávno reagoval,protože jim fandím.

venxa ( 28. května 2013 16:10 )

Cesi, vy mate na tom bordelu s muslimama lvi podil. Muze za to Karel IV protoze jako kral zeme Ceske a cisar Svate Rise Rimske nevymlatil mohamedany v dobe krizackych valek. Tak vy blbeckove nehazejte vsechny svetove probleny neustale na Americany.

mortis69 ( 28. května 2013 15:01 )

To už nás učíš muslimsky?

vary ( 28. května 2013 12:49 )

Celá Evropa by se měla spojit a vyhnat tuhle pakáž zpět tam, kam patří.

hofihofi ( 28. května 2013 12:27 )

nac = noc

Zobrazit celou diskusi