Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Volby v Pákistánu: Bombové útoky a mrtví! Po unesených Češkách stále žádné stopy

Autor: ČTK, lm - 
11. května 2013
13:34

Pumové útoky a přestřelky dnes doprovázely začátek pákistánských parlamentních voleb. Incidenty si vyžádaly nejméně 15 mrtvých a desítky raněných. Volební nepokoje přitom znesnadňují zatím bezvýsledné pátrání po dvou unesených Češkách Hanče a Tonče. Je to přitom již 59 dní, co dívky unesly pákistánští ozbrojenci.

Volby v Pákistánu jsou zatím pořádně divoké. Krátce po otevření volebních místností explodovaly v nejlidnatějším městě Karáčí dvě pumy, které usmrtily 11 lidí a dalších 40 zranily. V ulicích se údajně ozývala střelba. K přestřelce došlo i v nechvalně známé provincii Balúčistán. Právě tam zmizely před 59 dny dvě mladé Češky Hanča a Tonča.

Volby bojkotuje Taliban

Útoky má podle policie na svědomí pákistánský Taliban, který označil volby za "nemuslimské" a pohrozil útoky proti sekulárním stranám. Během předvolební kampaně extremisté zabili přes 120 lidí.

Od vzniku Pákistánu v roce 1947 byly tři civilní vlády v zemi svrženy vojenským pučem. Mnozí voliči, unavení všudypřítomnou korupcí a znepokojení krvavými útoky extremistů, chtějí v zemi prosadit změnu, která by zajistila klid a ekonomický rozvoj. A tak se i přes incidenty očekává nebývalá volební účast.

Hrozí však, že žádná ze stran nezíská dostatečnou většinu k vytvoření vlády. Hlavními favority jsou Pákistánská muslimská liga bývalého premiéra Naváze Šarífa a Pákistánská lidová strana prezidenta Ásifa Alího Zardárího. 

O unesených Češkách zatím žádné zprávy

Výsledek pákistánských voleb je přitom důležitý i z toho hlediska, že je v zemi třeba nastolit řadu reforem. A zajistit stabilitu. Napjatá politická situace v zemi před volbami však značně znesnadňuje i pátrání po unesených.

Na nebezpečném území Balúčistánu, kde i dnes umírali lidé, přitom před dvěma měsíci zmizeli Češky Antonie a Hanka. A od té doby se po nich slehla země. O výkupné se stále nikdo nepřihlásil, naděje však umírá poslední.

Češky byly uneseny během nebezpečné cesty přes Pákistán do Indie. Pátrání po nich je komplikované, mezi hledané osoby je přitom zařadil i Interpol.

Nedlouho před svým zmizením se Hanka ještě snažila emailovou zprávou uklidnit rodinu v Česku. Popisovala cestování vlakem se dvěma Íránci a to, že se snaží najít jiné kupé, kde by si mohly na noc alespoň sundat šátky. „Všechno je OK,“ napsala Hanka svým blízkým, podle kterých se dívky na cestu připravovali. Podle bezpečnostních expertů však podcenily riziko, ačkoli za posledních 20 let tuto trasu absolvovalo na 7 tisíc Čechů.

wimr ( 12. května 2013 11:39 )

jj a denně ještě k tomu dostávají vylágoš, protože jsou nevěřící,

horstfuxteleshop ( 12. května 2013 11:36 )

blesk je německej časopis, takže tady bulíš na špatnym hrobě

horstfuxteleshop ( 12. května 2013 11:34 )

škoda holek, teď budou rodit připálenejm parchantum jednoho smrada za druhym

sores ( 11. května 2013 17:01 )

Tento zabijácký, znásilňující, nekulturní stát by měl zmizet z planety!!! Dělají jenom samé špatnosti a již v útlém věku učí děti jak zabíjet a držet zbraň. Nic jiného je nezajímá, jsou to paraziti planety.

jeromeklapka ( 11. května 2013 15:16 )

 Za takýchto okolností hovoriť o nich ako Hanči a Tonči

Zobrazit celou diskusi