Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přiznání Bendla: Maso by se mělo kontrolovat, ale..

Video se připravuje ...
Autor: Vladimír Barák, mokk - 
10. července 2013
19:37

VIDEO: Antibiotika se v dovezeném mase nenašla, ale třeba v uzeninách být klidně mohou. Včerejší informaci Blesku, že u výrobků z kuřecího masa se speciální kontroly neprováděly, potvrdil ministr zemědělství v demisi Petr Bendl (47, ODS). Jeho nástupce to chce ale razantně změnit!

„U výrobků, kde je vyšší podíl masa, by se dle mého názoru rozhodně kontrola učinit měla,“ přiznal končící ministr. Nicméně sám už podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI) nedá. „Nemám šanci vydat nějaký pokyn. Mohlo by to být považováno za to, že překračuji svůj mandát,“ poukázal Bendl na skutečnost, že ve středu se z ministerstva poroučí.

Chystá razie

Rozhodnutí, nakolik kontrolovat masné výrobky na přítomnost antibiotik, nechává na svého nástupce Miroslava Tomana (53). A ten slibuje razie! „Obě organizace, jak SZPI, tak veterinární správa, budou muset zvýšit svoji aktivitu. Budu chtít kontroly. A to nejen drůbeže, ale i dalších druhů mas. Prověrkou projde maso i výrobky, a to nejen z Polska, ale veškerý dovoz. A nemyslete si, že čeští výrobci zůstanou bokem,“ vyjádřil se s razancí pro Blesk nový ministr.

Jedová mafie

Skandál vypukl poté, co polská televize odvysílala šokující dokument. Reportérka v ní prokázala, že většina tamějších farem krmí zvířata antibiotiky. Některé preparáty pocházely z Číny a byly člověku nebezpečné. V jedové mafi i údajně »jeli« i veterináři. Kontaminované maso se už našlo v prodeji na Slovensku.

Kontrola začala ve 3 ráno!

Tři hodiny ráno. V tuto nekřesťanskou dobu se včera vydali na jednu z kontrol dodávky kuřecího masa ve Zlínském kraji veterinární inspektoři.

Když dorazili na místo kontroly, za pouhých pět minut přijelo auto se zbožím z Polska. A na to se inspektoři zaměřili. Prověrka trvala dvě hodiny. „Prověřovali jsme, zda je maso správně označené, jeho teplotu, původ a zda je v pořádku dokumentace. Všechny tyto náležitosti v pořádku byly,“ sdělil Blesku inspektor Josef Kopeček (45). Zároveň s kolegyní Alenou Kocourkovou (48) odebrali vzorky, které nesli v chladícím boxu.

Ty budou zaslány do Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv v Brně. Tady prověří, jestli kuřecí neobsahuje zakázaný metronidazol. Výsledky budou známy nejpozději do dvou týdnů.

Video Bendl vyjádření ke kvalitě masa - Vladimír Barák, Karolina Hošek
Video se připravuje ...

tarot666 ( 10. července 2013 19:51 )

Stačí nadpis-Přiznání Bendla.... tento zkorumpovaný politik,že by se k něčemu přiznal????

Zobrazit celou diskusi