Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stop jedům z Polska: Takhle se vyrábí kuřata v Česku!

Autor: Jan Doležal - 
8. července 2013
05:00

Kuřecí maso prošpikované antibiotiky a dalšími svinstvy? Čeští výrobci ujišťují, že česká kuřata jsou 100% v pořádku.Jsou pod dlouhodobým veterinárním dohledem. Kontroloři proto vtrhli do podezřelých skladů a jatek, kam se mohlo dostat závadné maso z Polska. Jak se vyrábí české kuřecí? Blesk to zkoumal přímo v jedné z našich potravinářských firem.

Šéf obchodu společnosti Rabbit Trhový Štěpánov Zdeněk Jandejsek tvrdí, že ryze česká firma má své výrobky pod kontrolou doslova od vidlí až po vidličku. „Zasejeme, sklidíme a z obilí vyrobíme vlastní krmné směsi. Těmi pak krmíme kuřata, a tudíž máme naprostou jistotu, že jejich maso je kvalitní,“ popisoval Blesku potravinář.

Polské maso nebrat

V Polsku existuji dotace na zpracovaní kuřecího masa a jeho export. „V praxi to znamená, že polská kuřata jsou u nás o 10% levnější,“ tvrdí Jandejsek. Kvalita přitom ceně vůbec neodpovídá.

Platíme za vodu

V Polsku se poražená kuřata na řadě jatek stale místo vzduchem chladí vodou. Je to levnější, ale pro zákazníka to přináší riziko siřeni chorob. Když má jedno kuře salmonelu, při chlazeni se dostane do vody a v ní se okamžitě nakazi i všechna ostatní. „Na kuřeci maso se navic čast vody važe, kuřata přiberou na váze a zákazník platí i za vodu, která v žádném z českých kuřat není,“ vysvětlil Zdeněk Jandejsek.

Video kuřata - Blesk - Jan Doležal
Video se připravuje ...

Proč kupovat české kuřecí

  • 100 % kuřat je původem z ČR od českých chovatelů
  • Chov a jejich zpracování je pod stálým veterinárním dozorem
  • Chov i případné léčení odpovídá českým i evropským normám
  • V případě použití jakýchkoliv léčiv musí uplynout ochranná lhůta, po kterou se kuřata nesmí přijímat na jatka

nyctereutes ( 8. července 2013 12:41 )

To není výmluva, to je realita. Kdybys věděl, co je v ovoci, ale hlavně zelenině za sračky, tak bys nejedl nic. To si nevybereš, jestli maso nebo kytky. Důležitý je ověřený zdroj...

ofenson ( 8. července 2013 11:20 )

"Made in Poland" je již zkušenostmi oddůvodněné synonymum pro šmejd a brak všeho druhu. Ale na druhou stanu, principiálně vzato, mezi zloději a podvodníky polskými a českými, zase tak velký rozdíl není.

e.44 ( 8. července 2013 11:02 )

Bezpečně to poznáš podle chuti. Pokud jsi někdy jed skutečně dobré kuře z dobrého chovu, ta ostatní kuřata už ti zkrátka nebudou chutnat. Pak už stačí tam kde toho chcípáka divné barvy bez chuti, či s divnou chutí náhodou koupíš, už zkrátka příště nenakupovat.

arne127 ( 8. července 2013 11:02 )

Erbová .Arana je vidět že jsi jedna z těch přičmoudlých ta se nedivím slovo opakáži lépe je se podívat ty přičmodlice na sebe smrdíš jak tchoř ani se neumíš osprchovat ty čuně

gogo ( 8. července 2013 10:59 )

Český dobytek ? Trochu patriotismu by neškodilo.. Nebo pán je sudeťáček ?

Zobrazit celou diskusi