Stop jedům z Polska: Takhle se vyrábí kuřata v Česku!
Kuřecí maso prošpikované antibiotiky a dalšími svinstvy? Čeští výrobci ujišťují, že česká kuřata jsou 100% v pořádku.Jsou pod dlouhodobým veterinárním dohledem. Kontroloři proto vtrhli do podezřelých skladů a jatek, kam se mohlo dostat závadné maso z Polska. Jak se vyrábí české kuřecí? Blesk to zkoumal přímo v jedné z našich potravinářských firem.
Šéf obchodu společnosti Rabbit Trhový Štěpánov Zdeněk Jandejsek tvrdí, že ryze česká firma má své výrobky pod kontrolou doslova od vidlí až po vidličku. „Zasejeme, sklidíme a z obilí vyrobíme vlastní krmné směsi. Těmi pak krmíme kuřata, a tudíž máme naprostou jistotu, že jejich maso je kvalitní,“ popisoval Blesku potravinář.
Polské maso nebrat
V Polsku existuji dotace na zpracovaní kuřecího masa a jeho export. „V praxi to znamená, že polská kuřata jsou u nás o 10% levnější,“ tvrdí Jandejsek. Kvalita přitom ceně vůbec neodpovídá.
Platíme za vodu
V Polsku se poražená kuřata na řadě jatek stale místo vzduchem chladí vodou. Je to levnější, ale pro zákazníka to přináší riziko siřeni chorob. Když má jedno kuře salmonelu, při chlazeni se dostane do vody a v ní se okamžitě nakazi i všechna ostatní. „Na kuřeci maso se navic čast vody važe, kuřata přiberou na váze a zákazník platí i za vodu, která v žádném z českých kuřat není,“ vysvětlil Zdeněk Jandejsek.
Proč kupovat české kuřecí
- 100 % kuřat je původem z ČR od českých chovatelů
- Chov a jejich zpracování je pod stálým veterinárním dozorem
- Chov i případné léčení odpovídá českým i evropským normám
- V případě použití jakýchkoliv léčiv musí uplynout ochranná lhůta, po kterou se kuřata nesmí přijímat na jatka
To není výmluva, to je realita. Kdybys věděl, co je v ovoci, ale hlavně zelenině za sračky, tak bys nejedl nic. To si nevybereš, jestli maso nebo kytky. Důležitý je ověřený zdroj...