Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Maso plné antibiotik už našli na Slovensku: Jsme na řadě?

Blesk vyzývá ministerstvo i Státní veterinární správu: Urychlete kontroly! (Ilustrační foto)
Blesk vyzývá ministerstvo i Státní veterinární správu: Urychlete kontroly! (Ilustrační foto)  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: nč, vk - 
3. července 2013
08:35

A pak že se nemáme bát… Kuřecí maso prošpikované antibiotiky už našli na pultech i Slováci! A země původu? Pochopitelně Polsko! To Polsko, o kterém i přes skandál minulých dní, tamní i naše úřady prohlašují, že z jejich masa strach mít nemusíme!

Když polská novinářka Edyta Krześniak odhalila skandál s antibiotiky v mase, bylo jen otázkou času, než někdo zjistí, že se toto maso opravdu dostává ven ze země!

Odhadem 20 kilo zdraví ohrožujícího masa původem právě z Polska zabavili inspektoři při kontrole popradské prodejny JOMI com.

Nález inspektorů Státní veterinární a potravinové správy (ŠVPS) se týkal chlazených kuřecích prsou s datem spotřeby do 25. června 2013.

Trojnásobek látek

Maso obsahovalo více než trojnásobek povoleného množství antibiotik – ciprofloxacinu a enrofloxacinu! „Kuřecí maso bylo dodaervence né z Polska s adresou dodavatele BB Marcin Borowicz, Ludźmierska 29, Nowy Targ,“ uvedl ŠVPS na internetových stránkách.

Slovenští inspektoři začali zkoumat složení masa poté, co se objevily v polských médiích šokující zprávy o zneužívání antibiotik a mafiánských praktikách v tamních chovech.

A i díky tlaku Blesku slibují také české úřady masivní nájezdy na obchody a dodavatele v nejbližších dnech. Blesk to vidí jasně: Lidé v Česku musí co nejdříve vědět, jaké maso opravdu jedí a jestli jim hrozí zdravotní nebezpečí!

Polsko otáčí: Nulová tolerance

Hlavní veterinární lékař v Polsku už ve spojitosti s informacemi o dopování zvířat antibiotiky podal na oznámení o podezření ze spáchání trestného činu. Zároveň informoval, že za poslední dva roky zrušil šest koncesí na vykonávání velkoobchodní činnosti s farmaceutickými veterinárními výrobky. Nechal také stáhnout 80 veterinárních farmaceutických výrobků, které nesplňovaly požadavky farmaceutického práva.

Co na slovenský nález říkají Češi?

„Samozřejmě víme o tom, že se závadné maso na Slovensku objevilo,“ řekl Blesku Josef Duben ze Státní veterinární správy. Podle něj se u nás zatím nic podobného neodhalilo. „Pokud by kontroloři v mase cokoli závadného našli, je naší povinností veřejnost informovat,“ uzavírá Duben.

dadaveve ( 3. července 2013 17:14 )

tak tedy nebyly

dadaveve ( 3. července 2013 17:14 )

viz ty , chytrolínko co všechno zná... ty si takový brouk Pytlík viď

dadaveve ( 3. července 2013 17:08 )

no teda, to byla asi nějaká oslava, když bylo i máslo )))

dadaveve ( 3. července 2013 17:07 )

píše se v pohodě - blbko

dadaveve ( 3. července 2013 17:03 )

no tak pardón paní dokonalá, to se stává i těm nejlepším

Zobrazit celou diskusi