Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

To je borec: Američan přešel Velký kaňon po laně

Autor: shp, ČTK - 
24. června 2013
08:45

Odvaha a šikovnost mu nechybí. Ostatně na to, aby po laně přešel celý Velký kaňon, musí mít obojí. Americkému kaskadérovi a provazochodci Niku Wallendovi (34) se to dnes skutečně podařilo. A to bez jištění!

Nik Wallenda v neděli večer (dnes brzy ráno SELČ) úspěšně přešel po laně dlouhém více než 400 metrů přes Velký kaňon v Arizoně. A to bez jištění ve velké výšce, jen s vyvažovací tyčí a kamerami, kterými přibližoval výkon v přímém přenosu televizním divákům.

Šel ve výšce 457 metrů nad zemí

Pokus trval 22 minut a 54 vteřin. Ocelové lano mělo průměr pět centimetrů. Wallenda šel ve výšce 457 metrů nad zemí bez jakéhokoli jištění a každá chyba mu mohla být osudná. Přímý přenos se dostával na televizní obrazovky s desetivteřinovým zpožděním, aby se mohl včas zastavit v případě, že by 34letý odvážlivec spadl.

Dvakrát si musel pokleknout

Zkušený provazochodec, pro kterého se jedná o osmý podobný rekord, se během nebezpečného přechodu dvakrát zastavil a poklekl, aby upevnil rovnováhu. Bojoval proti silnému větru. Téměř po celou dobu výkonu se tento silně věřící muž modlil k Ježíšovi. Po příchodu na druhou stranu políbil zemi.

Moc mě bolí ruce

„Neumíte si představit, jak moc mě bolí ruce,“ řekl po výkonu muž, přičemž objímal svou manželku a děti. „Nebojím se smrti,“ ujišťoval před odvážným pokusem otec tří dětí ve věku 15, 12 a deset let. Ale poznamenal, že by raději zemřel jako stoletý v posteli vedle své ženy. Připustil, že za nebezpečný přechod kaňonu dostane od sponzorů hodně peněz. Částku ale neupřesnil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cinderella1 ( 24. června 2013 15:55 )

Nik and Erendira Wallenda (his wife) now perform with the Ringling Brothers and Barnum & Bailey Circus. He is a seventh generation Wallenda. Erendira comes from the Flying Vasquez family of trapeze artists. They have three children, sons Yanni, Amadaos and daughter Evita Wallenda, who are also learning the family trade.

cinderella1 ( 24. června 2013 15:42 )

cinderella1 ( 24. června 2013 15:41 )

Jsem na nej pysna, zije ve stejnem meste jako ja.

cinderella1 ( 24. června 2013 15:33 )

Vcera jsem v TV videla Nika Wallendu a jeho matku jak sli po lane mezi dvemi vezemi Condado Plaza Hotel v Puerto Rico. Sli naproti sobe po jednom lane, pak si jeho matka v polovine lana drepla a on ji prekrocil a pak pokracovali. Je to neuveritelne!

naidka ( 24. června 2013 11:44 )

...pokud ho už dávno nemá...

Zobrazit celou diskusi