Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Nejsme ODS ani ČSSD z kostela, řekl na sjezdu lidovců Bělobrádek. Stranu povede dál

Bělobrádek obhájil post předsedy KDU-ČSL
Bělobrádek obhájil post předsedy KDU-ČSL  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
8. června 2013
15:32

Lidovce nadále povede jejich dosavadní předseda Pavel Bělobrádek, kterého v sobotu do čela strany zvolili kandidáti sněmu KDU-ČSL v Olomouci. Bělobrádek při volbě předsedy neměl protikandidáta. Příští rok chce stranu vrátit do Poslanecké sněmovny.

Na předsednickou funkci sice lidovci ze Zlínského kraje nominovali také europoslankyni a prezidentskou kandidátku Zuzanu Roithovou a nynějšího prvního předsedu Mariana Jurečka, oba se dnes ale kandidatury na nejvyšší stranický post vzdali.

Bělobrádek věří, že se lidovci vrátí do Sněmovny, kterou kvůli nízkému volebnímu výsledku ve volbách v roce 2010 opustili. Pokud by strana, jejíž preference se podle různých průzkumů pohybují na hranici potřebných pěti procent, ve sněmovních volbách uspěla, mohla by být důležitým jazýčkem na vahách při sestavování koalice. Bělobrádek ale tvrdí, že strana nepůjde do vlády za každou cenu.

KDU-ČSL podle Bělobrádka nebude přívěskem levicové či pravicové politické strany. "Musíme být třetí silou a sebevědomou alternativou k vládním stranám a souručenství na krajských zastupitelstvech," řek dnes Bělobrádek, podle kterého lidovci nesleví ze svých programových principů.

"Nejsme stranou odéesáků chodících do kostela, nebo stranou socialistů chodících do kostela. Jsme stranou lidí, kteří se chtějí ztotožnit s více než dva tisíce let starým konceptem, na němž není co měnit. Naše strana je tvořena z třiceti procent z lidí, kteří dar víry vůbec nemají. Jsme tu pro ty, co chtějí sdílet stejné hodnoty," řekl na závěr svého projevu.

fandamilan ( 8. června 2013 21:19 )

Ty svatá pi.o,lidovci jsou horší zloději jak vládní koalice.Jediný poctivý,slušný lidovec byl Josef Lux.Zbytek byli a jsou zloději a kriminálnici.KDU-CSL nemá nic v dnešní době společného s křestanstvím.Jde jim jen o moc a peníze.Příklad bratr zloděj Kalousek.

namoroman ( 8. června 2013 17:35 )

Nečasovi a nynější vládě také

namoroman ( 8. června 2013 17:34 )

Neměli by dostat nějaké odškodnění za to,že se nedostali do sněmovny? Prý alternativa... Páne jo

palko1961 ( 8. června 2013 16:15 )

Na snemovnu zapomente. A muzete za to podekovat Dukovi a podobnemu povlu !

Zobrazit celou diskusi