Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Do babyboxu v Hloubětíně odložili čerstvě narozeného chlapečka

Do babyboxu v pražském Hloubětíně byl odložen čerstvě narozený chlapeček (ilustrační foto)
Do babyboxu v pražském Hloubětíně byl odložen čerstvě narozený chlapeček (ilustrační foto)  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: ljš, ČTK - 
7. června 2013
14:53

Babybox zase pomohl! Další zoufalá matka, která se nechtěla nebo nemohla postarat o své čerstvě narozené dítě, využila tohoto speciálního zařízení v pražském Hloubětíně. Chlapeček dost jméno Petr Štěpán-Pícha.

Do babyboxu v pražském GynCentru v Hloubětíně dnes někdo ve 12:45 odložil čerstvě narozeného chlapečka. "Je to už pětaosmdesáté dítě, které se v Česku v takovéto schránce našlo," o tom informoval předseda sdružení Babybox pro odložené děti - Statim Ludvík Hess.

"Dvířka babyboxu se otevřela dnes ve 12:45. Vzápětí už sestry z místnosti stálé služby uviděly na monitoru děťátko a rozběhly se přes dvůr k bedýnce na děti. Odložený chlapeček je zcela čerstvě a předčasně porozený," popsal Hess. Podle něj se dítě pravděpodobně narodilo v těsné blízkosti hloubětínského GynCentra. "Chlapeček byl do babyboxu odložený zcela nahý, ještě mokrý a od mázku," dodal Hess.

Hloubětínská schránka na odložené děti byla první v republice. Začala fungovat 1. června 2005. Od té doby zachránila život už 18 děvčatům a chlapcům, dodal Hess. Nalezenému hošíkovi dal jméno Petr Štěpán-Pícha. "První část jména získal po lékaři, který mu poskytl první pomoc, druhou část po primáři Petru Píchovi, s nímž jsem první český babybox proti vůli státních institucí otevřel," upřesnil šéf sdružení.

animka ( 9. června 2013 07:35 )

Je to dobrá věc. Více dětí v babyboxech, méně v igelitkách.

anna1234 ( 7. června 2013 16:42 )

..to ne, určitě by se našel nějaký blbec a myslel by si, že je to na odkládání tašek

Zobrazit celou diskusi