Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Premiér v ohrožení: Letadlu s Nečasem na palubě prasklo čelní sklo!

Letadlo s premiérem Nečasem se za letu rozbilo čelní sklo
Letadlo s premiérem Nečasem se za letu rozbilo čelní sklo  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, ljš - 
26. května 2013
15:55

 Letounu s premiérem Nečasem na cestě do Ruska prasklo čelní sklo. Stroj druhou polovinu letu absolvoval ve snížené výšce a bezpečně přistál.

Vládnímu letounu s premiérem Petrem Nečasem na cestě do Ruska prasklo čelní sklo. Airbus A319 druhou polovinu letu absolvoval ve snížené výšce a bezpečně přistál v Moskvě.

Závada se na stroji objevila zhruba v polovině letu nad územím Běloruska. Piloti výrazně snížili letovou hladinu a uvažovalo se i o nouzovém přistání. Nakonec stroj ve snížené výšce dokončil celý let a bezpečně přistál v Moskvě.

Cesty se účastní i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) a desítky podnikatelů. Ti se však do Ruska vydali v jiném letadle. Zatím není rozhodnuto, jakým letounem se delegace vrátí do České republiky. Možností je vyslání náhradního letounu nebo také návrat delegace v jediném stroji, který by však musel početnou delegaci odvézt nadvakrát.

Nečas v Rusku stráví čtyři dny. V pondělí se setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a s předsedou vlády Dmitrijem Medveděvem, v dalších dnech mimo jiné s gubernátory Sverdlovské a Leningradské oblasti.

Nečas se nebál

Jejich postup ocenil i premiér. „Rád bych ocenit skvělou práci pilotů a celé posádky. Zachovali se přesně tak, jak měli,“ řekl Nečas. Podle svého mluvčího i v kritické chvíli byl premiér klidný. „Pan premiér nepodlehl stresu ani emocím. Poměrně brzy totiž zjistil, že nebezpeční nehrozí,“ řekl Blesku Hrubeš.
Nyní se řeší, jak rychle bude letadlo opraveno a zda bude nutné poslat do Ruska náhradní stroj. Nečas, s nímž cestuje i ministr průmyslu Martin Kuba, se do Prahy vrací ve čtvrtek.

mortis69 ( 27. května 2013 04:58 )

Jo a dobrovolně si lehnul vedle 30 000 zavražděnejch rusáky

mortis69 ( 27. května 2013 04:55 )

Máš pravdu Český národ je márod Dokud bude tíhnot ke komunistické minulosti a slepě poslouchat EU.

jetstream ( 27. května 2013 03:07 )

Je to zbytecne, leda ze by letel do Katyne....

rudyptak48 ( 26. května 2013 23:24 )

...oprva... národ... ale je to vcelku jedno, protože národ se chová trošku jinak...

rudyptak48 ( 26. května 2013 23:23 )

Už protestují i stroje... jen český márod drží hubu a krok.

Zobrazit celou diskusi