Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český bezdomovec zemřel v Irsku: Žil na záchodcích a místní ho milovali

Český bezdomovec Josef Pavelka měl pohřeb v Irsku, kde žil na veřejných záchodcích
Český bezdomovec Josef Pavelka měl pohřeb v Irsku, kde žil na veřejných záchodcích  (Autor: INT, Facebook)
Autor: lm, INT - 
21. května 2013
20:55

V irském městě Ennis pohřbili českého bezdomovce Jana Pavelku (52), který byl nalezen počátkem měsíce mrtvý na ulici. Ve městečku byl Pavelka oblíbený a místní na něj vzpomínají s láskou. 

Osud českého bezdomovce vzbudil pozornost médií minulý měsíc. Soudce Patrick Durcan tehdy v Ennisu označil za skandál, že Čech spolu s polským kamarádem přespává na městských toaletách, a nikdo se o něj nestará.

Soudce řekl, že hledá způsob, jak Čechovi pomoci, protože nemá nárok na státní příspěvky. V této souvislosti zmínil řádové sestry v jihoirském Blarney, které by prý byly ochotny se bezdomovce ujmout, až se v jejich sídle uvolní místo.

Soudce se vyjádřil při projednávání přestupků, kterých se podle policie český bezdomovec dopustil v opilosti. Muž se v rámci vyšetřování ukázal jako těžký alkoholik, který denně vypil údajně až dvě lahve vodky. Do Irska přišel v roce 2007. Původně pracoval na stavbě, ale po zhroucení tamního stavebního průmyslu a kvůli zranění nohy už si vydělávat nemohl, uvedl v dubnu portál independent.ie.

Úřady kontaktovaly příbuzné Pavelky v Čechách, ale ti nejevili o ostatky zájem. Bezdomovec byl proto pohřben v Irsku. Jeho polský kamarád Piotr Baram se nemohl ceremonie zúčastnit, protože byl na protialkoholním léčení. "Jsem velmi smutný. Celou noc jsem brečel. Ztratil jsem nejlepšího přítele," vzkázal.

japos22 ( 22. května 2013 15:13 )

Poznal jsem ožralce, kterých si vážím víc než spousty abstinentů.

mortis69 ( 22. května 2013 04:16 )

Je jasný,že neměl nárok na dávky-byl bílej

luder ( 22. května 2013 02:23 )

Jo, ty ho tak milovali, že nakonec zhebnul na WC!

hiawatha ( 22. května 2013 00:01 )

A ceskou vlajku maji vzhuru nohama

turan ( 21. května 2013 23:47 )

"Žil na záchodcích a místní ho milovali",cha,cha.cha.Prvý raz počujem že by niekto miloval bezdomovca!A ešte cudzinca!Si děláte kozy?

Zobrazit celou diskusi