Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nový přírůstek v plzeňské zoo: Opička, která umí chytit netopýra! V letu!

Opičce se na zádech moc líbí
Opičce se na zádech moc líbí  (Autor: pro Blesk – Zoo Plzeň)
Autor: zb - 
17. května 2013
08:19

Mám velké oči, v noci dobře vidím, a proto umím chytat i netopýry v letu. Tímto se může pochlubit opička, která se narodila v plzeňské zoo. Mládě mirikiny bolivijské je ale pozoruhodné i tím, že umí vydávat až padesát různých zvuků a někdy je také líné. Prospí denně i 17 hodin.

„Zatím nevíme, jestli je to kluk nebo holka. Je tak maličká, že se to teď nedá zjistit. Za pár týdnů budeme ale chytřejší,“ řekl Martin Vobruba z plzeňské zoo. Opička je pozoruhodná i tím, že díky svému výbornému zraku se v noci korunami stromů pohybuje tak sebejistě, že dokáže chytit i letícího netopýra.

Starostlivý táta

Mláďátko se má čile k světu. „Pořád má hlad, pochutnává si na mateřském mléce. Zajímavé je, že kromě maminky se o ně vzorně stará i tatínek. Oba rodiče tahají mláďátko pořád na svých zádech,“ dodal Vobruba.

Mirikina bolivijská

Obývá deštné pralesy i sušší oblasti Jižní a Střední Ameriky, a to od pobřeží až do výšek kolem 3200 metrů nad mořem. Žije v párech a mláďata se s rodiči potulují až do dospělosti. Dospělé opičky jsou veliké jen 30 až 40 cm a váží 900 g. Rodí jedno mládě po 150 až 153 dnech březosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

naidka ( 17. května 2013 11:27 )

no...deco, nevím, jestli jsi hofíka přece jen trochu nepřecenil, zatím nikde nepsal, že umí chytat netopýry v letu, ale u něj člověk nikdy neví....

Zobrazit celou diskusi