Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Převratná léčba rakoviny: V zahraničí je mnohem levnější než v Praze

Mluvčí VZP Oldřich Tichý na Chatu v redakci Blesk.cz
Mluvčí VZP Oldřich Tichý na Chatu v redakci Blesk.cz  (Autor: Blesk - Martin Pekárek)
Autor: psch - 
14. května 2013
20:41

O protonové léčbě rakoviny se mluví jako o něčem mnohem šetrnějším, než klasické způsoby ozařování. V Praze vyrostlo soukromé centrum, kde je jako na jediném místě v republice taková terapie možná. Léčbu ale doprovází spory a dohady o cenách a smlouvách s pojišťovnami.

Protonová terapie, léčba rakoviny daleko šetrnější a v dlouhodobém hledisku i levnější. Avšak ji pacientům VZP v Praze nezaplatí. A proč? V zahraničí je až o polovinu levnější.

Situace je stále poněkud nejasná. Jedni tvrdí, že se jich nikdo na cenu neptal, druzí tvrdí, že ti první jsou až příliš drazí. Řeč je o Protonovém centru v Praze na Bulovce a Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého stojí léčba v Mnichově paušálně 502 tisíc. „V Praze měla VZP zatím dva klienty. Za jednoho uhradila 720 tisíc korun, za druhého chce pražské protonové centrum 996 tisíc korun,“ dodává mluvčí.

Co si soukromí investoři slibovali od centra v Praze, není jasné. Co ale jasné je, je to, že asi příliš nekalkulovali. S VZP totiž nemají žádnou smlouvu a o budoucí dohodě ani pojišťovna neuvažuje. Kde tedy centrum bude brát svoje klienty? Nikdo neví.

I přes neexistující dohodu se pacienti nemusejí obávat, že by se neměli kde léčit. Pakliže jim lékař doporučí léčbu protony, pojišťovna ji vždy uhradí – a to s největší pravděpodobností v Mnichově. „Spor totiž není o to, jestli protonovou léčbu hradit, či nikoliv. Spor je o to, jestli ji hradit v předraženém Protonovém centru v Praze, nebo někde jinde,“ říká Tichý.

Kromě VZP pražské centrum bojkotuje i další pojišťovna. „Konkrétné Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - bude stejně jako VZP posílat své klienty na protonovou terapii raději do Mnichova než do Prahy,“ doplnil Tichý.

Trpíte rakovinou a protonová terapie by vám zachránila život? Napište nám na e-mail tip@blesk.cz!

krupan10 ( 16. května 2013 10:41 )

že nemaj toho bastarda je víc něž výhra v loterii

jana12345678910 ( 15. května 2013 11:12 )

To je naprostá pravda, že v zahranií je téměř vše levnější

lufterak ( 15. května 2013 09:06 )

bratři Laštovkové - majitelé centra - jsou takzvaně "vychytralí" od svého počátku podnikání v Čr. Vše vždy o provizích za služby a kšeftaření po česku. Je také zajímavé se podívat, kdo je podporuje a co tito lidé dělali v minulosti, čím se živí teď a v jakých tunelech na veřejné peníze případně jedou oni ...

jarypadlo ( 15. května 2013 07:36 )

Táhni už konečně někam ty 3,14-ko,myslíš že ti na to ně kdoskočí.

jonn ( 15. května 2013 07:12 )

Děkujeme odcházíme Ty parchanty zajímají jenom peníze .

Zobrazit celou diskusi