Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zkáza v Turecku: Při bombových útocích zemřelo přes 40 lidí!

Peklo v Turecko: Při hranicích ze Sýrií došlo ke smrtonosným bombovým útokům
Peklo v Turecko: Při hranicích ze Sýrií došlo ke smrtonosným bombovým útokům  (Autor: EPA)
Autor: simao, ČTK - 
11. května 2013
19:49

K ohlušujícím explozím dnes došlo v Turecku, nedaleko hranice s válkou běsnící Sýrií. Výbuchy, které si vyžádaly přes 40 lidských životů, souvisí patrně právě se syrskou občanskou válkou, která již trvá dva roky.

Turecko patří mezi oblíbené destinace i pro české turisty. Ti však vyrážejí především do Středozemí. Na východě země jen tak na nějakého nenarazíte. A není divu.

Východní hranici totiž Turecko sdílí se Sýrií, kde již přes dva roky zuří občanská válka. Důsledkem zdejších nepokojů pak jsou patrně i dva dnešní pumové útoky na tureckém území, při kterých přišly o život čtyři desítky lidí a dalších 100 osob bylo zraněno. Mezi nimi je 29 osob ve vážném stavu, a tak počet obětí nemusí být konečný...

Souvisí výbuchy se Sýrií?

I turecký premiér Erdogan se domnívá, že výbuchy v pohraničním městě Reyhanli mohou souviset s děním v Sýrii. Nevyloučil ale ani možnost, že jsou reakcí na stahování kurdských povstalců z Turecka. Začalo tento týden a mělo by umožnit ukončit dlouholetý konflikt, při němž zemřelo přes 40 tisíc lidí. Ministr vnitra Güler proto útoky považuje za provokaci, jejímž cílem je sabotovat mírový proces mezi Ankarou a Kurdy.

Nálože byly opět umístěné v osobních autech. "V Reyhanli vybuchla dvě auta před budovu městské správy a před poštou," potvrdil ministr vnitra.

Pokud výbuchy souvisejí s děním v Sýrii, bude to podruhé, co kvůli syrskému konfliktu umírali lidé v Turecku. Na pohraniční město Akçakale loni v říjnu dopadly syrské rakety a zabily šest lidí. Turecko si pak vymohlo v NATO vyslání obranného protiraketového systému Patriot, který začal na území Turecka operovat začátkem letošního roku.

dementninarod ( 12. května 2013 07:34 )

Tebe by mel taky Blesk vypatrat jako smejda, jsi hajzl, co vsude po internetu neustale haze tento odkaz, aby se pres tebe lidi registrovali, prohrali v kasinu a tys z toho mel penize. Navic se dopoustis trestneho cinu, propagovani zahranicnich spolecnosti s loterii je na uzemi Ceska zakazano. 

hankakyslikova ( 12. května 2013 00:08 )

Zdravim, prave se mezi lidma siri novinka, jak vydelat penize na netu. Najdete to na - Prozrazeno.WZ.cz - Ja si takto vydelavam uz asi mesic a jsem spokojena. Bylo by ale dobre se na to podivat rychle, protoze to uz brzy nebude mozne!

Zobrazit celou diskusi