Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

V Kalifornii vypukl lesní požár: Na čtyři tisíce domů v ohrožení!

Autor: ČTK, lm - 
4. května 2013
15:00

Na tisíc hasičů bojuje v Kalifornii s rozsáhlým požárem, který se od čtvrtka šíří podél pobřeží severně od Los Angeles. Oheň dosud zničil nejméně 15 převážně zemědělských budov a nadále ohrožuje tisíce domů i vojenskou základnu. Zlikvidovat ničivý živel podle hasičů potrvá do pondělí.

Rozsáhlý požár podél jižního pobřeží Kalifornie ohrožuje 4000 domů. Nebezpečí navíc představuje i pro jednu vojenskou základnu, uvedla dnes agentura Reuters. Přitom se již podle úřadů podařilo dostat pod kontrolu 20 procent ohně, který od čtvrtečního vypuknutí pohltil přes 111 čtverečních kilometrů porostů a několik objektů. Zlikvidovat zcela ničivý živel potrvá podle hasičů do pondělí.

Do pátku požár podle záchranářů zničil několik zemědělských a dalších technických budov, desítky různých přístaveb a několik automobilů. Nezachvátil ale zatím žádnou obytnou zástavbu a úřady nehlásí žádné zraněné. Z asi čtvrtiny různě ohrožených 4000 domů se na příkaz úřadů museli obyvatelé evakuovat. Evakuovala se i chovná zvířata.

S ohněm bojovalo v pátek více než 950 hasičů a další posily přijíždějí z různých míst USA. Zatímco v prvních dnech ztěžovalo jejich práci suché a větrné počasí, dnes hasiči počítají s tím, že jim naopak pomůže očekávaná zvýšená vlhkost a oslabení větru.

Požár vypukl u silice

Lesní požár vypukl ve čtvrtek ráno místního času u jedné ze silnic u města Camarillo, vzdáleném asi 80 kilometrů od Los Angeles. Rychle se šířil a zachvátil tisíce hektarů území, většinou lesního porostu nebo zemědělské půdy. Kvůli požáru také policie uzavřela dočasně frekventovanou pacifickou dálnici. Své domovy museli rychle opustit hlavně lidé v oblasti mezi Camarillem a nedalekým Newbury Parkem. Úřady evakuovaly také přes 120 studentů z kampusu místní univerzity, která zůstala uzavřena.

Začíná obávaná sezóna požárů

V Kalifornii tak zřejmě předčasně začala tradiční obávaná sezona velkých požárů. Meteorologové předvídají, že bude náročná, protože se očekávají velká vedra a sucho. "Vidíme hořet ohně, které jsme zvyklí vídat koncem léta, kdy sezona požárů vrcholí. Jsme přitom ale teprve v květnu," komentuje situaci mluvčí hasičů Tom Kruschke.

Od začátku roku postihlo Kalifornii podle agentury AP více než 680 lesních požárů, což je o 200 více než ve stejném období loňského roku.

fandamilan ( 4. května 2013 19:47 )

Ty pič. jedna,je rozdíl jestli je to amerika nebo normální slušný národ.

fandamilan ( 4. května 2013 19:46 )

Krásné podívání.Jen at ten zkurvený národ trpí.

anka ( 4. května 2013 15:53 )

ja vas nechapu....nekde se stane nestesti a vam to dela radost....

Zobrazit celou diskusi