Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Terorista z Bostonu je ve vážném stavu: Dva dny po masakru si užíval na party!

Autor: INT, lm - 
20. dubna 2013
18:59

Že je Džochar Carnajev (19) zodpovědný za bombový útok na bostonském maratonu překvapilo mnohé jeho přátele, zvláště pak ty, kteří s ním byli dva dny poté na večírku. Podle nich mladík totiž vypadal "úplně v pohodě".

Džochar byl podle přátel a svých příspěvků na sociálních sítí po bombových útocích úplně v klidu. Krátce po výbuších, které zabili 3 lidi, napsal na Twitter "Nic dobrého vás v centru města nečeká. Buďte opatrní." Krátce poté zpochybnil dojemný příběh o běžkyni, která zemřela předtím než ji stihl v cíli požádat její přítel o ruku. "Lživý příběh," okomentoval krátce. Ve středu absolvoval studentský večírek a nikdo z přítomných by neřekl, co spáchal několik dní předtím. "Byl úplně v pohodě," řekl jeden z jeho spolužáků pro Boston Globe.

Chtěl pomáhat lidem

Několik měsíců před tragédií své přátele na sociální síti informoval o svém novém vysněném zaměstnání. Džochar se chtěl stát zdravotním bratrem, mezitím pracoval alespoň jako plavčík na Harvardu. "Nestal jsem se plavčíkem jen abych si užíval a dostával za to zaplaceno. Dělám to pro lidi, zachraňování mi přináší radost," napsal minulý rok koncem května.

Ovlivnil ho bratr?

V létě se ale vrátil z tajemného půlročního zahraničního pobytu jeho bratr Tamerlan (26). FBI předpokládá, že starší z bratrů absolvoval v Rusku islamistický výcvik a následně ovlivnil Džochara. Právě v té době se prý Džochar vykašlal na práci plavčíka. Společný bratranec Zaur prý Džochara nejednou varoval, že Tamerlan má něco špatného za lubem. Tamerlanův trenér boxu ale řekl, že mladík si svého staršího bratra příliš idealizoval.

Této teorii nahrává i fakt, že Džochar se mnohem lépe sžil s americkou společností než jeho bratr. Měl v ní spoustu přátel a často s nimi navštěvoval večírky. Právě tito přátelé vůbec nemohou pochopit, že by právě on byl tím teroristou z televize. "Je to normální kluk, chodí na večírky, občas si zahulí - jestli tedy víte, co myslím. Je Američan stejně jako já - narozen a vychován tady," řekl jeden z jeho přátel pro CNN.

Na druhou stranu Tamerlan měl jen jediného kamaráda Američana. V poslední době si navíc začal vyhledávat informace o terorismu a teroristech. Na serveru Youtube si prý vytvořil i playlist z videí, kde hovoří radikálové. Ty už byly naštěstí smazány.

dobrotka ( 21. dubna 2013 05:52 )

Ahoj a pevne nervy s teenagers

pgga ( 21. dubna 2013 05:48 )

Takze...Cau..jdu Treba pristi tyden...

peterwilliams ( 21. dubna 2013 05:31 )

ja bych vsechny zastance vrahu nechal s nima dozivotne v base!

peterwilliams ( 21. dubna 2013 05:30 )

hofi hled si svych cokospoluobcanu.

peterwilliams ( 21. dubna 2013 05:29 )

ty souvislosti jsou pak uz k nicemu zlo jim kouka z oci

Zobrazit celou diskusi