Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Prezident Zeman: Ústav pro totalitu nemá vést překladatelka, ale historik!

Současný prezident Miloš Zeman za "totáče" a dnes
Současný prezident Miloš Zeman za "totáče" a dnes  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
17. dubna 2013
17:03

K obří krizi na Ústavu pro studium totality se vyjádřil již i prezident Zeman. Podle něj má vést tuto instituci historik. Konkrétní osobu však nejmenoval. Na rozdíl od situace kolem ústavních soudců, kdy Zeman navrhl čtyři adepty. Senát mu je podle všeho schválí navzdory tomu, že ODS nesouhlasí se soudcem Fenykem, který veřejně strhal Klausovu amnestii.

"Historický ústav má vést renomovaný historik, nikoliv bývalý tajemník biskupské konference, a nikoliv bývalá překladatelka z polštiny," pronesl v reakci na dění v Ústavu pro výzkum totalitních režimů Zeman pro deník Právo.

Narážel tak na fakt, že odvolaný ředitel instituce Daniel Herman dělal mluvčího biskupů. A Pavla Foglová, která jej nahradila, pracovala jako překladatelka.

Právě po svržení Hermana došlo v Ústavu k prohloubení krize. Svou demisi podala celá vědecká rada, která s tímhle krokem nesouhlasila. A premiér Nečas se nechal slyšet, že vedení Ústavu jedná na politickou objednávku, protože se levice bojí, co všechno se skrývá v tajných svazcích StB v Archivu bezpečnostních složek.

Zemanovi schválí kandidáty na ústavní soudce   

Ale zpět k Zemanovi. Ten se vedle personálnímu obsazení vedoucího postu v ÚStavu vyjádřil i ke kandidátům na ústavní soudce. Navrhl čtyři jména Senát mu je pravděpodobně schválí. Doporučil to dnes jednomyslně senátní výbor pro lidská práva poté, co kandidáty vyslechl.

Na jednání nebyli zástupci ODS, kteří se netají výhradami zejména vůči jednomu z adeptů, někdejšímu vojenskému prokurátorovi Jaroslavu Fenykovi. Ten však je trnem oku pravice i proto, že otevřeně zpochybnil důvod pro Klausovu amnestii, pod kterou se podepsal i premiér Nečas.

Dalšími Zemanovými "koni" jsou soudkyně Nejvyššího správního soudu Milada Tomková a profesoři právnických fakult Vladimír Sládeček a Jan Filip. Nominaci prezident zdůvodnil jejich odbornou zkušeností, praxí a publikační i pedagogickou činností.

Senát má kandidáty na ústavní soudce volit na schůzi v příštím týdnu, a to možná za Zemanovy účasti. "Je to jedna z variant v programu pana prezidenta," řekl ČTK Zemanův kancléř Vratislav Mynář.

dobrotka ( 18. dubna 2013 06:50 )

Popisek u prvniho dvoufota: Současný prezident Miloš Zeman za "totáče" a dnes Nechtel tim redakturek naznacit, ze vsichni jsme vypadali za "totace" lip?

keep.smiling ( 18. dubna 2013 02:49 )

reggina ( 17. dubna 2013 23:21 )

Jen se zeptam, kdyby ten Ustav pro studium totality zrusili uplne, chybel by nekomu?

ptolemaios ( 17. dubna 2013 22:07 )

S Miloušem jsme kámoši - PROČ? - ON TAKY DO VŠEHO KYDÁ !!

ptolemaios ( 17. dubna 2013 22:05 )

Takže bay bylo jasno- TENHLE "ÚSTAV " JE NA DVĚ VĚCI...-každý asi ví které! Jestli vyhazovat peníze oknem, tak těch 150 melounů ročně /či co? / radši dát sirotkům ! A pan Hermannn jistě najde flek - dobře placený !! - u svých , ( jen si bude muset zas vzít na hlavu jarmulkue

Zobrazit celou diskusi