Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za komunistů nám bylo hej? Srovnejte si ceny a uvidíte!

Petr Staníček vytvořil propracovaný kalkulátor k porovnání životní úrovně dnes a před rokem 89.
Petr Staníček vytvořil propracovaný kalkulátor k porovnání životní úrovně dnes a před rokem 89.  (Autor: www.zakomunistu.cz)
Autor: oj - 
24. října 2012
14:46

Krajské volby vyvolaly dojem, že se množí lidé, kterým se stýská po nadvládě komunistů. Kde jsou ty časy, kdy všichni měli práci, rohlík stál třicet halířů a vejce bylo za kačku. Učinit přítrž nostalgickým vzpomínkám se rozhodl vystudovaný matematik Petr Staníček.  

Kdo říká, že ceny za totality byly nižší, má bezesporu pravdu. Zapomíná ale na fakt, že i platy byly významně nižší a že ani před rokem 1989 jsme si jako králové nežili.

Aby to matematik Petr Staníček nemusel všem dokola vysvětlovat, rozhodl se udělat kalkulátor životní úrovně. Na stránkách www.zakomunistu.cz se můžete podívat, co jste si vy, kteří jste už zapomněli, případně vaši rodiče nebo prarodiče, mohli za tehdejší mzdu koupit.

Tvůrce webu samozřejmě nezapomněl připočítat inflaci a podklady pro kalkulátor čerpal převážně ze Českého statistického úřadu.

Z jeho velkého srovnání vyplývá, že naprostá většina potravin zlevnila. Například o 73 % jsou levnější vejce, o 77 % zlevnila mléčná čokoláda, pražená káva dokonce o 91 %. Z potravin podražilo jen mléko, a to o 26 %. Levnější jsou uzeniny a maso. Zlevnily také například dovolené či elektronika. Ač se to nezdá, k poměru přijmů zaplatíme méně také za pohonné hmoty. Podražily naopak energie, voda a některé služby.

Podívejte se, jak se po revoluci měnily ceny v souvislosti s rostoucími přijmy Podívejte se, jak se po revoluci měnily ceny v souvislosti s rostoucími přijmy | Zakomunistu.cz

Ceny potravin, benzinu, nákladů na bydlení, elektroniky ale i zájezdu si můžete srovnat ZDE>>

MarekBadatel ( 23. května 2023 23:37 )

Bydlení jen o 5% dražší? Ha Ha Ha! Já se musím smát. Bůhví co u toho počítání popíjel.

palomita66 ( 26. července 2013 11:35 )

surfer: Dement je tvoje máma a ty s ní, ty pochybný lidský červe !

william5 ( 22. května 2013 22:46 )

Pan Staníček ač možná slušný matematik i přesto, že to měl přímo před očima nepředvedl nic jiného než pouhou ideologickou zaslepenost a manipulaci. Každý snad dnes ví, že nejvíce vzrostla cena nájmů,energií, služeb atd, tedy komodit, které jsme nuceni zaplatit ihned po výplatě. A zaplatit nějakých 280Kčs/měs za 2+1, popř. cca 450Kčs/měs za 3+1 z cca 3169Kčs příjmu před rokem 89, nebo nějakých 7 500-řekněme až 12 000Kč z mediánu 22 000Kč který navíc má cca 50% obyvatel je poměrně značný rozdíl. Srovnávání dalších komodit způsobem jakým se o to pokouší p.Staníček jaksi s ohledem na ceny nájmů, energií, služeb pak ztrácí jakýkoliv smysl.

palomita66 ( 13. května 2013 20:49 )

ANO, za komunistů bylo obyčejným lidem hej. Všichni museli mít práci, kdo nedělal, ten šel do kriminálu a tam makal za trest ještě víc jak doma.Nikdo neznal slovo socka.Platila se koruna za recept a nic víc.Nájem, to byla směšná položka s porovnáním dnešního nájmu.Nebyly žádné hodiny na vodu a ani měřáky na topení.Přesto všechno fungovalo a Československo nikdy nebylo tak zadlužené, jako je dnes Česko! Bylo JZD, proto jsme měli vlastní a kvalitní výrobky a NE ty POLSKÉ SRA*ČKY, co nás dnes nutí doslova žrát.A tak je to se vším.Že nebyly otevřené hranice? No fajn, tak dnes jsou, ale kdo na to má, aby jel na dovolenou k moři? Zase jen zbohatlíci, podnikatelé a tuneláři, včetně našich zákonodárců a papalášů.Obyčejný člověk na to prostě NEMÁ!!! Tudíž ZLATÍ KOMUNISTI !!!

proton ( 30. března 2013 23:53 )

vy jste tedy komunistický lhář, tak postupně: ždné byty zdarma se nedávali, ale človšk dostal přidělenou nájemní smlouvu po 10-20 letech čekání, zdravotnictví zadarmo nebylo, když odhlédneme od jeho katastrofální úrovně /nebyly moderní léky ani přístroje/ a od všudypříotmných úplatků, tak když vám politik něco zaplatí z rozpočtu (říkáte tomu zadarmo) tak vám na to nejprve ty peníze musí ukrást, učebnice a pomůcky samozřejmě za komunistů nebyly zdarma, doporučuji stránky českého ostatistického úřadu, kde se dozvíte jak na tom lidé byli za vlády komunistů a jsou dnes, například, dnes má 82% lidí vlastní bydlení a cena nájmů je vůbec nezajímá, a to halvní, za takovéto kecy by vás bolševici zavřeli, dnes máte svobodu slova, svobodu cestování /loni bylo 5 mil. čechů u moře/, za komunistů se kádrovalo i na SŠ už ty jste si nemohl vybrat dle svého výběru, natož VŠ ATD. ATD.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa