Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mládě zůstane ve stanici: Rys Copperfield se zotavuje po operaci

Autor: Vlaďka Hradská, mokk - 
10. dubna 2013
22:32

Rysí kluk, kterého loni srazilo na Vimpersku auto, je po úspěšné operaci. Zvěrolékařky mu z nohy vyjmuly kovovou výztuhu, která mu fixovala zlomenou stehenní kost. Záchrana vzácného zvířete si ale vybrala svoji daň. Rys zůstane v záchranné stanici pro zvířata už natrvalo. Příliš si zvykl na lidi.

Říkají mu David Copperfield

Osmiměsíční krasavec udivuje všechny kolem svými kousky už od první chvíle. Sám se například těžce zraněný dostal z přepravní klece. „Asi před měsícem si zase klec sám packou otevřel. Dokázal si i rozsvítit, protože vypínač byl v prostoru, kam se dostal. Proto mu nikdo jinak neřekne než David Copperfield,“ řekl mluvčí Správy NP Šumava Pavel Pechoušek.

Zůstane v zajetí

O mládě se starají pracovníci Stanice pro handicapovaná zvířata Správy NP a CHKO Šumava v Klášterci u Vimperka od okamžiku, kdy byl nalezen. Pět dní se zraněný ukrýval v houštinách, než ho náhodou vyčenichal pes. Díky operaci se zbědované zvíře podařilo zachránit. „On ještě neuměl lovit. Starali jsme se o něj po operaci ve dne v noci, zvykl si na péči člověka v ten nejméně vhodný okamžik. Do volné přírody už se vrátit nemůže,“ řekl vedoucí stanice Petr Juha.

Rysa čeká další operace

Davidovi kost dobře srostla, je ve výborné formě a dál se zotavuje. Veterinářky Šárka Janásková a Barbora Součková mu nyní vyjmuly z těla kovovou výztuhu. Další operace ho ale ještě čeká na podzim. V těle mu zůstala titanová destička, která drží patní kloub a tu bude nutné vyjmout.

„Každý den spořádá kilo zvěřiny. Jeho zdravotní stav ho v ničem neomezuje. Od října vyrostl, zmohutněl a přibral asi 5 kilogramů. Zůstane v naší stanici natrvalo. Zájemci se na něj mohou přijít podívat každou středu, kdy máme návštěvní den,“ dodal Juha.

hrebecek29 ( 10. dubna 2013 22:58 )

Hodně zdraví krasavec

Zobrazit celou diskusi