Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Slovenským Romům odebrali v Anglii 6 dětí a dali je k adopci: Přišli jsme o dávky, pláčou rodiče

Eduard a Mária přišli o své děti a 1,6 milionu korun na sociálních dávkách
Eduard a Mária přišli o své děti a 1,6 milionu korun na sociálních dávkách  (Autor: Nový Čas)
Autor: shp - 
27. března 2013
12:29

Romská rodina Petických se přestěhovala do Velké Británie s vidinou lepšího života. Žili tam však v otřesných podmínkách, a tak jim úřady sebraly všech šest dětí. Romové teď pláčou po dětech, i sociálních dávkách, které by díky nim měli.

Když sociální pracovníci viděli, v jakých podmínkách žijí děti u Petických, okamžitě jim je odebrali. Alicka (10), Václav (12), Eduard (10), Iveta (9), Mário (6) a Jenifer (19) byli svěřeni do adopce. To jejich rodiče těžko snášejí a doufají, že dostanou své milované děti opět zpět.

Rodina zoufá po dětech

Eduard a Mária (35) stále doufají, že jim děti budou svěřeny zpět do péče a obracejí se opakovaně na soud. „Ten pocit se nedá popsat, je to pro nás těžké. Stále bojujeme se soudy a doufáme, že se to změní,“ prohlásil Eduard Petický.

Zdrcený manžel a otec přiznal, že rodina stále pobírá sociální dávky v nezaměstnanosti. Předtím ale tři roky pracoval – dělal ve sběrných surovinách a roznášel i letáky.

Nemají děti, a tak přišli o 1,6 milionu

Eduard vyčíslil, že za ty roky, co jim byly děti odebrány, přišli o 1,6 milionu korun na dávkách. Otec také dodal, že za ty peníze by se o své ratolesti postarali lépe než adoptivní rodina. Netají se ale tím, že mu peníze chybí. Přistěhovalci mají v Británii velké výhody – značné sociální dávky na děti i příspěvky na bydlení. To se ale podle premiéra Davida Camerona brzy změní