Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Průzkum rasismu v EU: Nejvíce zkušeností mají čeští Romové!

Foto z listopadového pochodu ostravských Romů, který měl upozornit na údajnou diskriminaci romských dětí v přístupu ke vzdělávání v ČR
Foto z listopadového pochodu ostravských Romů, který měl upozornit na údajnou diskriminaci romských dětí v přístupu ke vzdělávání v ČR  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
28. listopadu 2012
18:12

Agentura EU pro základní práva se pustila do průzkumu rasismu v Unii. A z jejího zjištění vyplývá, že nejvíce zkušeností s rasově motivovaným příkořím mají Romové v Česku.

Čeští Romové si podle agentury FRA (Agentura Evropské unie pro základní práva) ze všech etnických nebo národnostních menšin v EU nejčastěji stěžovali na útoky, vyhrožování nebo závažné obtěžování s vnímaným rasistickým motivem.

Studii dnes agentura představila v německé Mohuči. Varuje v ní před vzestupem kriminality spojené s etnickou nenávistí a xenofobií.

Romové společně s africkými migranty jsou podle průzkumu v EU nejčastějšími terči útoků, vyhrožování nebo závažného obtěžování s rasistickým podtextem.  Zatímco v celoevropském průměru to uvedlo na 18% Romů, v České republice zaznamenalo za poslední rok rasisticky motivovaný útok údajně 32% dotázaných Romů.

Je to nejvíce ze všech zemí, v nichž byl průzkum proveden. Tomuto číslu konkuruje pouze 32% somálských přistěhovalců ve Finsku, kteří tvrdí to samé. V závěsu za Českem je v romské otázce Polsko, Maďarsko a Česko.

Nejméně často si na xenofobní napadení z nejpočetnějších národnostních menšin v EU stěžovali Rusové (5%) a přistěhovalci z bývalých jugoslávských republik (3%).