Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soud s exposlancem KSČ: Na bití vězňů si bral kožené rukavice, tvrdí svědek

Bývalý bachař v Mikovicíc Vondruška u soudu čelí nařčení, že za komunistů bil vězně
Bývalý bachař v Mikovicíc Vondruška u soudu čelí nařčení, že za komunistů bil vězně  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
22. března 2013
22:58

Z výpovědí svědků vyplývá, že se bývalý komunistický poslanec Josef Vondruška stal ve věznici v Mikovicích u Liberce opravdovým postrachem. Za pasem prý nosil kožené rukavice, které si bral na bití vězňů, aby si neušpinil ruce. Vondruška to však opakovaně označuje za bajky, stejně tak učinil i dnes u libereckého soudu.

Přelíčení v případu bachaře, který podle obžaloby bil v 80. letech politické vězně, ale po revoluci se stal komunistickým poslancem, pokračovalo dnes u Okresního soud v Liberci. Josef Vondruška pracoval za minulého režimu ve věznici v Minkovicích u Liberce a z výpovědí svědků vyplývá, že se s vězni příliš nepáral. Bil prý mimo jiné politického vězně Jiřího Wolfa.

Bral si na bití kožené rukavice, tvrdí svědek

Bývalý vězeň z Minkovic, spisovatel a novinář Pavel Skramlík, pak dnes v soudní síni vypověděl, že viděl, jak někdejší dozorce Vondruška tloukl spolu se skupinkou tyranských dozorců vězně, kteří právě Vondrušku považovali za velmi nebezpečného.

"Dostat se mu do ruky znamenalo vážné problémy. Viděl jsem několikrát i slyšel, jak vězně bil, a ne málo," prohlásil Skramlík. Vondruška prý byl pověstný tím, že nosil kožené rukavice za opaskem a obuškem píchal vězně do zad nebo žeber.

Nikoho jsem nebil, brání se bývalý bachař

Vondruška od začátku obžalobu odmítá. Za zneužívání pravomoci veřejného činitele mu hrozí až 10 vězení. Tvrzení svědků však označuje za lživá. "Z 95 procent jsou to bajky," řekl dnes Vondruška ČTK. Nikoho prý nebil a spolu se svým advokátem zpochybnil důvěryhodnost svědka, odsouzeného za loupež. 

Liberecký soud přitom Vondrušku zprostil obžaloby v dubnu 2011. Bývalí vězňové z Minkovic sice už před dvěma lety před soudem popisovali otřesné podmínky v nápravném zařízení i trestání za neplnění náročných pracovních norem v závodu národního podniku Preciosa, nikdo ale nemohl přímo dosvědčit, že by Vondruška někoho bil.

Bude zastupitelem za KSČM

Vondruška tvrdí, že obžaloba je politická a účelová, i proto je rozhodnutý, že se jako náhradník stane příští týden krajským zastupitelem za KSČM! Slib složí v úterý. "Spolustraníci jsou s tím srozuměni, jinak bych se na kandidátku ani nedostal," uvedl Vondruška.

mrdkazeman ( 16. srpna 2013 17:26 )

Tebe ty p.íčo vymrdaná co se schovaváš pod nickem andy 63 bych strašně rád potkal frajere.A dal bych za to hodně,takže jestli nevíte někdo,kdo je tahle mršina a odkud a sdělíte mi to na isla.margarita@email.cz a bude se informace zakladat na pravdě,dam vam za info o týhle luze sto tisíc korun českých.Kdyby to klaplo ty mr.dko co mrdáš svoji starou hemeroidní polozdechlou matku,přísahám ti ty kundo komunistická,že se bolestí zachčiješ a posereš ty luzo nemajetná bolševická.Ty socko ubohá.Nebo se mi ozvi sám.Udělej to!!!

andy63 ( 15. dubna 2013 16:59 )

Bohužel je pouze řezal!

andy63 ( 15. dubna 2013 16:58 )

Ty si ale chudinka, Eliško. Došli Ti baterie v robertkovi?

mann ( 23. března 2013 15:08 )

Tak jmenuj alespoň jednoho,jinak lžeš jak ten váš eman.

mann ( 23. března 2013 15:04 )

Máš pravdu a doufám ,že už si nějakou pořádnou dostal.

Zobrazit celou diskusi