Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V olomoucké zoo se radují: Narodila se jim dvě mláďata ohrožených lemurů

Autor: Pavel Ryšlink - 
22. března 2013
16:14

Dalšímu ohroženému druhu se blýská na časy. V olomoucké zoo na Svatém Kopečku se narodila hned dvě mláďata ohrožených lemurů kata.

„Máme z toho pochopitelně obrovskou radost. Narození každého mláděte je událost a když jde navíc o ohrožený druh, je to vždy velký svátek,“ řekla Blesku mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Obě lemuří mláďata se mají čile k světu a ze zad svých matek, na nichž se zatím stále ještě pevně drží, dělají opičky na návštěvníky zahrady, kteří je mohou spatřit hned v prvním výběhu u pokladny.

Jsou tu už 58 milionů let

Lemur kata (Lemur catta) patří do řádu primátů, podřádu poloopice, konkrétně do čeledi denní lemuři. Domovem je pro ně Madagaskar. Na zemi žil už před 58 miliony let. Název dostali lemuři podle římských lemuros, duchů zemřelých, kteří se za nocí ozývali pekelným křikem a nářky.

Ve skutečnosti jde o mírumilovné býložravce. Mezi typické znaky lemura katy patří dlouhý pruhovaný ocas, který pomáhá udržovat rovnováhu při skocích a slouží mu také k dorozumívání ve vysoké trávě. Velký je asi jako kočka.

naidka ( 22. března 2013 19:50 )

To jsou ale srandovní potvůrky.

Zobrazit celou diskusi