Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka dál povede ČSSD! Rozhodlo se na sněmu, nebo v noci na hotelu?

Autor: simao - 
15. března 2013
17:12

AKTUALIZUJEME: Bohuslav Sobotka zůstává předsedou opoziční ČSSD, prvním místopředsedou je Michal Hašek. To jsou výsledky volby delegátů na dnešním stranickém sjezdu ČSSD, kterému předcházel dýchánek několika členů ČSSD. Z něho se další adept na místopředsedu Jiří Dienstbier vracel rozvláčným krokem noční Ostravou, kde se sjezd koná.

Překvapení se nekonalo. 37. sjezd ČSSD v Ostravě rozhodl o tom, že Bohuslav Sobotka zůstane předsedou sociální demokracie. V tajné volbě dostal na sjezdu celkem 507 hlasů (84%).

"Děkuji za podporu a důvěru. Mandát, který jsem dostal, vnímám jako velmi silný. Budu s ním nakládat uvážlivě, ale také důrazně," řekl staronový šéf strany.

Když se pak Sobotky novináři ptali, koho by si vedle sebe přál v čele ČSSD, odmítl se k personální politice ČSSD vyjadřovat. "Mám velký respekt k delegátům našeho sjezdu, k jejich názorům a k jejich samostatnosti," řekl Sobotka.

Sobotka: Na místopředsedy navrhl Haška a Dienstbiera

Dvě jména si však nakonec Sobotka neodpustil - v čele ČSSD by si přál Michala Haška a Jiřího Dienstbiera. S Haškem si Sobotka při sněmu každou chvíli cosi špital do ouška. Seděli ostatně vedle sebe.

Hašek se pak skutečně místopředsedou stal. Dostal 473 hlasů. Stejně jako Sobotka však neměl soupeře, jeho jediný protivník Lubomír Zaorálek se nominace vzdal.

"Michal Hašek byl jeden ze dvou lidí, o kterých jsem mluvil před sjezdem, že by neměli v žádném případě v novém vedení sociální demokracie chybět, takže jsem rád, že bude moci pokračovat naše spolupráce z uplynulého období," dodal Sobotka.

Jeho dalšího adepta na post místopředsedy Jiřího Dienstbiera pak Blesk nachytal, jak se lehce nejistým krokem vrací z tajné schůzky několika členů ČSSD v jednom ostravském hotelu. Otázkou je, jestli se o stranických špičkách nerozhodlo již na této schůzce ještě předtím, než se delegáti pustili do hlasování.

Chtěl by vládou  ČSSD s tichým souhlasem komunistů

Sobotka se každopádně může těšit ze silného mandátu v čele nejsilnější politické strany, jak vyplývá z posledních průzkumů. Samovládcem v ČSSD se však nestává. A důležité je, jak dopadne volba místopředsedů.

Sobotkovým cílem je pak samozřejmě úspěch v parlamentních  volbách, po kterém by rád vytvořil buď koalici se spojenci - středovými stranami, a nebo jednobarevnou menšinovou vládu s tichou podporou levice. Druhá varianta by prý "přirozeně by zahrnovala komunistickou stranu."

enriko ( 16. března 2013 09:14 )

No přece byl jeden z hlavních aktérů žaloby na předcházejícího prezidenta. To by mohlo stačit.

laura666 ( 16. března 2013 00:31 )

laura666 ( 16. března 2013 00:30 )

DOTAZ: co tak převratného Diensbier mimo známýho fotříka dokázal????? ABSOLUTNĚ NIC!!!!!!!!!! Pokud jsi ho volil-pak to fakt nepobírám.............volit ZERO

mash ( 16. března 2013 00:28 )

Dientsbiera nezvolili ani za řadového místopředsedu, kterým byl doposud? Výborně! jeden z mála lidí v ČSSD, který dokázal, že umí držet slovo a prosazovat to, co před volbama slíbil, byť tím šel proti mocným lobby a kmotrům... skončil? A otřesní lidé typu Škromacha tam zůstávají??? Tak má cenu ČSSD ještě volit? Asi ne. Raději dám hlas nějaké menší straně (Zeleným?), ikdyž budu riskovat, že propadne :-/

defakto ( 15. března 2013 20:01 )

Předseda strany Sobotka - málo průrazný vůdce, Michal Hašek místopředseda - nedůvěryhodný kariérista .

Zobrazit celou diskusi