Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Na Hradě se nasávalo: Hejtmani přinesli víno a slivovičku, Zeman si s radostí připil

Autor: simao, ČTK - 
13. března 2013
13:38

Moravské vínečko, bílé i červené, pálenku, dárkové koše, ale také naučnou literaturu o českých krajích. To vše dnes na Hrad přinesli hejtmani, kteří vyrazili na schůzku s novou hlavou státu. Dary jistě udělaly milovníkovi dobrého alkoholu Zemanovi radost. S hejtmany si s radostí přiťukl. A v dobrém rozmaru neopomněl zkritizovat vládu Petra Nečase.

Hejtmani nového prezidenta potěšili. Nepřišli s prázdnou, přinesli mu dary - nechyběly mezi nimi lahvinky vína, ale i něčeho ostřejšího. A ani naučná literatura. Zemana to nejspíš dobře naladilo. Pustil se do chválení. Podle hlavy státu dokonce fungují krajské samosprávy lépe než současná vláda.

Zeman: Kraje fungují lépe než vláda

Regiony jsou podle Zemana především úspěšnější v čerpání evropských dotací, i když i v nich se vyskytují problémy. Třeba v oblasti ROP Severozápad. Zeman na to poukázal na úvod svého dnešního setkání.

"Když si vezmu čerpání peněz z Evropské unie, tak vláda, která sebe sama označuje za vládu rozpočtové odpovědnosti, teď díky chybám svých ministrů vrací do Bruselu desítky a desítky miliard korun, které mohly zůstat v ČR a naplnit užitečné projekty," prohlásil Zeman.

Kraje podle něj vrací zhruba desetkrát méně financí do rozpočtu EU než kabinet. "To znamená, že vláda rozpočtové odpovědnosti tak úplně vládou rozpočtové odpovědnosti není," rýpl si Zeman do Nečasova kabinetu. A hejtmanům slíbil, že bude v prezidentské funkci kraje navštěvovat mnohem více než zahraničí.

"Význam, který přikládám krajské samosprávě, mohu nejlépe dokumentovat tím, že setkání s vámi mělo přednost před setkáním s vládou, které uskutečním patrně až příští týden," řekl hejtmanům Zeman. Krajskými lídry jsou přitom především členové ČSSD. Zeman si s nimi s radostí přiťukl.

Hejtman Hašek byl spokojený, primátor Svoboda nedorazil

Schůzku hejtmanů a Zemana domluvil šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD), toho času hejtman jihomoravský.

"Už s minulou hlavou státu byly vztahy standardní ve vztahu k hejtmanům, troufám si tvrdit, že s Milošem Zemanem budou vztahy nadstandardní," nechal se Hašek slyšet před schůzkou. A po ní spokojeně dodal, že je pro něj Zeman politikem, který může plnit roli prostředníka v komunikaci mezi regionálními představiteli a Nečasovou pravicovou vládou.

Na Hrad i pracovní oběd byl pozvaný i pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Ten však nakonec nedorazil.

itartas ( 17. března 2013 13:35 )

itartas ( 17. března 2013 13:35 )

zašitej a ani nemukl, protože se bál, že mu to zatrhne nějakej stbák

itartas ( 17. března 2013 13:33 )

cos udělal ty pro blaho nás všech?

itartas ( 17. března 2013 13:32 )

itartas ( 17. března 2013 13:32 )

ty si nikdy ničeho nevšimneš

Zobrazit celou diskusi