Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tunelář z Náchoda vydělával na letadlovém podvodu: Důchodce obral 1700 lidí o miliardu!

Autor: Jitka Pecharová - 
2. března 2013
05:02

Ukázkový lhář a intrikář! Alexandr D. (68) z Náchoda na principu známého letadla obral podle policie během osmi let asi 1700 lidí o miliardu korun. Kde jejich peníze „přistály“, není jasné, protože účty měl v době zadržení prázdné.

Je možné, že peníze včas dobře ulil. V důchodcově špinavé hře podle policie jel i jeho syn (44), který je stíhaný za podílnictví.

Podle policie šlo o velmi dobře promyšlený podvod, který se zrodil v hlavě mazaného důchodce už před takřka 15 lety. Důchodce založil firmu a důvěřiví lidé na účet posílali své úspory pod vidinou návratnosti svých vkladů a ziskem velkých výnosů. „Podezřelý muž se ve smlouvách zavázal, že vklady bude v 70denních cyklech úročit pěti až devíti procenty,“ popsala Ivana Ježková z hradecké krajské policie. Vklady měly být i pojištěny.

Solidní jednání

Muž vystupoval solidně a věrohodně, několik let vše fungovalo a vkladatelé přibývali, protože se zdálo, že jde o zaručeně fungující způsob, jak snadno zhodnotit peníze. Nejen lidé, ale i podniky se nebály investovat i desítky miliónů korun.

Zdroje došly

Problémy se začaly objevovat na začátku loňského roku. Firma Alexandra D. šla do likvidace a její závazky převzala zřejmě za účelem vytunelování nově založená společnost údajně se sídlem ve Švýcarsku. Tato mezinárodní společnost na konci roku 2012 s klienty ukončila smlouvu a oznámila, že vklady i úroky vrátí do konce března. Tomu ale vkladatelé moc nevěří a na internetu se množí v diskuzích jejich stížnosti. „Za rok a půl jsem mu poslal téměř dva miliony. Neviděl jsem ani korunu,“ napsal jeden z klientů.

Na kontech nula

Kde peníze skončily, není jasné. Konta Alexandra D. našla policie prázdná. Kriminalisté proto alespoň zajistili jeho nemovitosti a dvě luxusní auta. Včera muž putoval do vazby. Hrozí mu až 10 let vězení.

mnpv ( 3. března 2013 19:20 )

Až tobě naroste mozek, nikdy.

zelena.karkulka ( 2. března 2013 22:02 )

Netrestala bych to

tondapraha ( 2. března 2013 20:27 )

Ten děda měl ty magory,kteří do toho lezli okrást víc!!Dobře jim tak,volum.Dobře udělal,že ty prachy zašil tak,aby je nenašla ani policie.

mnpv ( 2. března 2013 18:14 )

Proč jeho, co ti hň.upi, kteří chtěli zbohatnout? Nebýt jich nemusel mít dnes děda problém.

mnpv ( 2. března 2013 18:12 )

Mě na tom překvapuje, kde se berou ti pitomci, kteří do těchto projektů naskočí. Nechápu. Zbavit svéprávnosti každého takového id.iota by bylo třeba. Možná by pak byla víc jak polovina národa zbavena způsobilosti k právním úkonům. Samozřejmě včetně těch lidí, kteří jezdí na prodejní zájezdy zadarmo a pak se diví co koupili.

Zobrazit celou diskusi