Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sbohem, Svatý otče: Papež odletěl z Vatikánu a stolec je prázdný

Autor: ČTK, ljš - 
28. února 2013
20:00

A je to tu! Smutný den v životě mnoha katolíků nadešel. Jejich milovaný papež Benedikt XVI. dnes ve své funkci skončil, krátce po páté hodině odpolední odletěl vrtulníkem z Vatikánu a ve 20:00 oficiálně opustil úřad hlavy římskokatolické církve. Nového papeže zvolí v březnu.

Začalo tak období uprázdněného papežského stolce, takzvaná sedisvakance, které bude trvat do zvolení nového papeže. To se očekává v nejbližších dnech či týdnech.

Několik vteřin po 20:00 SEČ se symbolicky uzavřela hlavní brána papežské letní rezidence Castal Gandolfo nedaleko Říma, kde se nyní emeritní papež Benedikt XVI. nachází. Ze stožáru na budově byla zároveň spuštěna papežská vlajka.

Odstupující papež Benedikt XVI. dnes krátce po 17:00 SEČ odletěl vrtulníkem z Vatikánu do letního sídla papežů Castel Gandolfo jižně od Říma. Bude tam pobývat do dubna, kdy pro něj bude připraven nový domov ve vatikánském klášteře. Benediktův pontifikát skončí dnes ve 20:00 SEČ.

Benedikt XVI., který bude napříště označován za emeritního papeže, dnes večer ještě naposledy jako nejvyšší představitel katolíků požehná věřícím z okna papežského letního sídla.

Pětaosmdesátiletý Benedikt XVI. je prvním novověkým papežem, který abdikoval. Dnes se v Apoštolském paláci rozloučil s kardinály přítomnými ve Vatikánu. Svému budoucímu nástupci při té příležitosti slíbil "bezpodmínečnou úctu a poslušnost".

O uspořádání volby nového papeže začne kolegium kardinálů jednat v pátek. Všeobecně se očekává, že Benediktův nástupce bude zvolen před Velikonocemi, které jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a které letos začínají 30. března.

handgood ( 1. března 2013 17:15 )

Strom se pozná po ovoci. Mršiny lákají masařky, stejně jako tyhle inteligentní příspěvky přitahuje diskuze k článkům v Blesku.

santini ( 1. března 2013 06:40 )

Já si nemyslím,že se to zlepší.Vždyť je to tak jednoduchý,klečet na dlažbě a tlouct hlavou do země.Bez těchto idiotů,kteří právě ten marast podporují a církev sílí a mohutní,bez nich by vymřela na úbytě.To je jak dudlík pro děti.Cumlaj,jsou zticha a z dudlíku nic neteče.Jak říkám,idioti.Tam není víra,jen hloupost a závislost

ovadmoucha ( 28. února 2013 23:33 )

Diskutující mohli byste se chovat trochu slušně a inteligentně, né jako hulváti v Česka.

edifanbasten ( 28. února 2013 23:02 )

Další esesácký pedofil jde do luxusního důchodu. Pane Bože jak dlouho to budeš tolerovat?

mortis69 ( 28. února 2013 22:14 )

Teď je volnej Klaus a po něm to vezme Miloš

Zobrazit celou diskusi