Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Klausova "zázračná" amnestie: Zruší ji a zakážou prezidentovi vyhlašovat?

Klaus kritiku amnestie odmítá
Klaus kritiku amnestie odmítá  (Autor: ČTK)
Autor: psch, ČTK - 
21. února 2013
07:54

Kontroverzní amnestie prezidenta Václava Klause pobouřila řady lidí i politiků. Část Senátorů se dokonce obrátila na Ústavní soud, aby byla zrušena. Hrozí zákaz pro hlavu státu zastavovat trestní stíhání?

Motivy, okolnosti a důsledky amnestie budou dnes předmětem veřejného slyšení v Senátu. Vyústit by mělo minimálně ve změnu ústavy, která by mohla omezit právo hlavy státu zastavovat trestní stíhání. Právě kvůli této části amnestie se už část senátorů obrátila na Ústavní soud s žádostí, aby byla zrušena.

Klaus kritiku své amnestie odmítá. Ve středu prohlásil, že by ji vyhlásil znovu a stejným způsobem. Hájit bude prý kdykoliv a kdekoliv její oprávněnost, racionalitu a správnost, řekl novinářům. Není ale úplně vyloučeno, že by v souvislosti s amnestií mohl čelit ústavní žalobě pro velezradu. Její návrh je už připraven, schází ale dostatek senátorských podpisů.

Na slyšení byli pozváni zástupce prezidentské kanceláře, ministr spravedlnosti Pavel Blažek nebo nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman kvůli případům zastavení dlouhotrvajících trestních stíhání. Kromě ústavních expertů promluví také advokátka Hana Marvanová, která připravovala návrh na zrušení části Klausovy amnestie.

markete ( 21. února 2013 15:41 )

no ty by sis mel podat ruku s Necasem a Kalouskem

markete ( 21. února 2013 15:40 )

jeho milosti byly nekolikrat u takovych volu ktere bych nepustila ani na prochazku,natoz na svobodu,ale to je v poradku protoze Havel je neco jineho nez Klaus,nemam rada ani jednoho ale kdyz soudim jednoho takhle tak soudim i toho druheho takhle.ne na kazdeho jiny metr asi takhle nejak

itartas ( 21. února 2013 15:33 )

Předně Marvanová ať jde někam, ta je vždy všude tam kde se dějí nějaké represe....zrušení amnestie,velezrada atd. je to děs a bylo by dobrý kdyby si lidi uvědomili, že amnestie je významný institut a neměl by být v rukách žádných banditů z vlády, ale tam kde byl odjakživa v rukách prezidenta, krále, císaře atd. S Klausovou amnestií souhlasím, spory které nedokázala justice vyřešit za 13 let jednoduše ukončil on. A je to tak správný, podle mně.

jsem.tu.taky ( 21. února 2013 13:39 )

Přesně tak. Děděk se s tím nemůže smířit a proto, aby jsme na něj nezapoměli než odtáhne z hradu, udělal takovou amnestii. Protože díky ní se na něj opravdu, ale opravdu zapomenou nedá.

reeh ( 21. února 2013 12:19 )

Klaus je bourák ..... http://vtipy.netroof.eu/item/9603/zametac-stop/

Zobrazit celou diskusi