Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ode dneška si turisti v Nizozemsku marihuanu nekoupí! Jen Amsterodam zůstává oázou lehkých drog

V Nizozemsku si marihuanu a hašiš turisti legálně koupít už jen v Amsterodamu.
V Nizozemsku si marihuanu a hašiš turisti legálně koupít už jen v Amsterodamu.  (Autor: profimedia.cz - ilustrační foto)
Autor: ČTK, tis - 
1. ledna 2013
10:33

V Nizozemsku dnes začíná platit téměř celoplošný zákaz prodeje lehkých drog cizincům. V příslušných barech smějí marihuanu nakupovat jen lidé, kteří mohou dokázat, že bydlí v Nizozemsku. Výjimkou je ale hlavní město Amsterodam.

V celém Nizozemsku ode dneška platí zákaz prodeje marihuany a hašiše cizincům. Od května zákaz platil na jihu země, a kvůli zákonu přišly o práci stovky lidí.

Nizozemsko dlouho vydělávalo na svém liberálním přístupu k lehkým drogám. Díky tomu do země každoročně mířily miliony turistů. Ti si vedle návštěv památek mohli legálně koupit marihuanu a zakouřit si ji. Tomu je ale nyní konec.

Amsterodam proslavený svými bary (coffee shops) s veřejným prodejem marihuany však nadále zůstává pro konzumenty omamného kuřiva oázou svobody. Amsterodamská radnice totiž po dohodě s vládou rozhodla, že cizincům umožní i nadále legálně marihuanu kupovat v 220 coffee shopech, které se tu nacházejí.

Pokud by si  totiž turisté nemohli nakupovat marihuanu legálně, znamenalo by to podle radnice velké riziko, že se v ulicích začne objevovat spousta nových nelegálních dealerů.

Zobrazit celou diskusi