Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Radnice na Praze 6 vzkazuje důchodcům: Kupte si byty za tržní ceny! Válečný veterán skončí na ulici?!

Autor: Tereza Stonišová, lmk - 
20. listopadu 2012
20:31

Veteránovi II. světové války Miroslavu Malému (88) hrozí, že skončí na ulici. Radnice Prahy 6 mu od nového roku chce zvýšit nájem na 18 000 korun nebo si byt může odkoupit za tržní cenu. Na to ale nemá.

V Praze 6 je už několik měsíců rušno. Nájemníci si stěžují na přemrštěné ceny, které radnice pro prodej bytů nastavila. „Jsou tu tisíce lidí, kteří si byty nemohou dovolit…“ řekla Blesku Zdena Jirků, jedna ze zakladatelek iniciativy Ohrožení nájemníci, která kvůli privatizaci vznikla.

Byt

„Bydlela tady celá rodina,“ řekl Blesku v bytě v Zelené ulici pan Malý. „Nedokážu si představit, že bych odsud musel odejít. Žiju tady prakticky celý život, a teď vůbec nevíme, co bude dál,“ líčil smutně. Byt už navštívil odhadce bytů. Konečné ceny budou známy v prosinci. „Nevím, kam bych šel. Mně už hypotéku nedají, a syn je nemocný, takže jemu také ne,“ popisuje Malý.

Nájem

Od 1. 1. 2013 navíc MČ Praha 6 navyšuje nájmy – pan Malý místo současných 12 000 Kč bude platit 18 000 Kč, to znamená, že mu na živobytí bude zbývat 2000 měsíčně. „Mrzí mě, že jsem nasazoval život, a nic se k lepšímu nezměnilo…,“ dodává Malý. Nikdy nebyl členem KSČ, nikdy si nepřipadal jako hrdina. „Jen jsem dělal to, k čemu mě vychovali…“

A co na to radnice Prahy 6? „Nebudeme byty prodávat třetí osobě a také platí, že kdo si byt nekoupí, může nadále zůstat v nájmu,“ řekl mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši. A ve velkých bytech se platí i vyšší nájemné.

Blázinec

Ale i s tím je problém – na zvýšené nájemné někteří lidé nemají. „Třeba paní Poslušná, ta kvůli této kauze skončila v Bohnicích, a nyní ji přemístili do domu s pečovatelskou službou,“ popisuje Zdena Jirků další příběh nájemnice z Prahy 6.

Přestože Praha 6 nemá v plánu ceny snížit, obyvatelé se nevzdávají. Chystají další demonstraci, a to na 23. listopadu.


aluman ( 21. listopadu 2012 12:25 )

Vždyť nejsou jenom nájmy bytů od velkých pronajímatelů, kde nájem vyskočí po ukončení regulace. Jsou i podnájmy od lidí, co mají dva, tři byty. Od takových se dá pronajmout garsonka za 4-5 tisíc + tisíc až patnác set na dobu určitou se zárukou stálé ceny po dobu pěti let. A to i v Praze, ovšem na méně lukrativních místech. To je v pohodě zvládnutelné i pro ty s nižším důchodem, když už se za celý život nezmohli na vlastní byt. Pro každého nějaké řešení je. Pro některé třeba mimo Prahu, kde je to ještě levnější, ale každý si holt může dovolit jenom to na co má.

alumno ( 21. listopadu 2012 08:29 )

S tímhle jednostranným urážlivým názorem jste velký hlupák - nevíte o tom člověku a jeho životních podmínkách zhola nic, a přitom si dovolujete být sprostý. Například píše, že má nemocného syna (a syn už je jistě také sám důchodcem), takže např. může dávat nějaké peníze jemu. To je jen jedna z mnoha možností. Kolik máte ušetřeno na důchod Vy? Doufám, že miliony, když tak kritizujete skoro 90tiletého pána.

alumno ( 21. listopadu 2012 08:26 )

Myslím, že hlavní problém není v tomhle důchodci. Na Praze 6 samozřejmě žije spousta důchodců, kteří mají důchod třeba 10-12 000, přičemž i ta nejmenší garsonka v Praze stojí minimálně 7000, takže už teď vycházejí jen tak tak. Ti lidé jsou navíc často nemohoucí. Pokud jim teď zvednou nájmy třeba na 12000, absolutně to nebudou mít z čeho zaplatit, a bude to pro ně životní tragédie, kterou si rozhodně nezaslouží. Tenhle vysloužilý voják to zvládne v pohodě, ale jiní se svými malými důchody ne.

1acme ( 21. listopadu 2012 06:34 )

20,000 Kc zamesic duchodu se me zase nezda zase az tak malo. Pokus jsi dobre vzpominam pred 20 lety jsem platila za malou nezarizenou Garzonku na Butovicich 12,000/mesic.

inqizitor ( 21. listopadu 2012 06:14 )

v Praze je dostatek levných bytů.. rodiče bydlí v zrekonstruovaném bytě 2+1 asi 75m na Vinohradech a platí 11000 holej nájem v krásnym domě a to sou tam zrenovovaný podlahy, nový okna, nová kuchyň, a max 10let stará koupelna a to uzavírali smlouvu tenhle rok

Zobrazit celou diskusi